Prețurile apartamentelor din România au început să scadă. În mai s-a înregistrat o scădere de 0,4%, iar în aprilie de 0,7%. Suma medie la nivelul României pentru un apartament ajunge astfel la 1.223 de euro pe metru pătrat, potrivit unui raport publicat miercuri de platforma Imobiliare.ro.

”Tendinţa descendentă a pretenţiilor vânzătorilor nu a fost resimţită, însă, în toate cele şase mari oraşe monitorizate constant de imobiliare.ro – doar două dintre acestea, anume Bucureştiul şi Constanţa, au consemnat ieftiniri. Un alt fapt interesant este că pe segmentul rezidenţial nou au avut loc cele mai semnificative variaţii de preţ, atât pozitive, cât şi negative”, se arată în raport.

Și în București se simt scăderile. Dacă acum două luni prețul pe metru pătrat util era de 1 330 euro, luna trecută a ajuns la 1 304 euro.

”În contextul în care suma medie solicitată pentru locuinţele din blocurile vechi s-a menţinut la aceeaşi valoare ca şi luna trecută (anume 1.219 euro pe metru pătrat), tendinţa descendentă a preţurilor a fost dictată exclusiv de segmentul rezidenţial nou: unităţile locative din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale s-au ieftinit cu 3,4%, de la 1.408 la 1.360 de euro pe metru pătrat”, se arată în raport.

În Cluj-Napoca prețul a ajuns la 1.590 de euro pe metru pătrat util.

”Pe ambele segmente de piaţă analizate au fost resimţite creşteri, însă acestea au fost inegale: apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,4% (de la 1.587 la 1.593 de euro pe metru pătrat), iar cele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale cu 2,5% (de la 1.549 la 1.588 de euro pe metru pătrat)”, se arată în raport.

În Braşov prețul a ajuns la 1.124 de euro pe metru pătrat util la finele lui mai.

În Constanţa s-a ajuns la 1.117 euro pe metru pătrat util.

În Iaşi s-a înregistrat un avans, prețul pe metru pătrat fiind acum 1.028 de euro.

Și în Timişoara prețurile au crescut, costul unui metru pătrat fiind acum 1.222 de euro.