Reapariție surpriză în „online” a lui Ion Iliescu după foarte mult timp. Ce a postat fostul președinte al României

După decesul actorului Costel Constantin, în vârstă de 81 de ani, fostul președinte al României, Ion Iliescu, a transmis un mesaj plin de emoție.

„Am aflat cu tristețe că ultimul <<Apus de soare>> al lui Costel Constantin nu mai e doar numele unei piese remarcabile, ci și al unei dispariții regretabile.

Un talent extraordinar al unei generații care a respirat și creat artă, Costel Constantin trage cortina vieții petrecută pe scenă, în lumina publicului care de generații s-a inspirat în pasiunea pentru istorie din rolurile sale” a scris pe blog fostul președinte.

Iliescu trece, apoi, în revistă, momente din cariera cunoscutului actor. El scrie că Costel Constantin a fost coleg cu Ilinca Tomoroveanu, Florina Cercel, Ovidiu Iuliu Moldovan, Ion Caramitru, Mariana Mihuț, Rodica Mandache, Virgil Ogășanu. Împreună au format „Generația de Aur” a teatrului românesc”, spune Ion Iliescu, pe blogul său.

Costel Constantin a jucat în „Profesionistul”, în regia lui Horea Popescu, a fost Ștefan cel Mare din „Apus de soare”, în regia lui Dan Pița, McMurphy, în „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, spectacol care s-a jucat 11 ani cu casa închisă la Teatrul Național, Ducele de Kent în „Regele Lear”, în regia lui Radu Penciulescu, Damian Vulpenaru, în piesa „Crimă pentru pământ”, de Dinu Săraru.

Fostul președinte Ion Iliescu a transmis condoleanțe familiei și un gând bun către toți cei dragi ai lui.

„Regret că <<Ultima frontieră a morții>> nu a rămas doar un film. Sunt alături de toți cei care fac parte din societatea largă a teatrului românesc, care prin plecarea lui Costel Constantin pierde încă o dată o lume, o epocă și unul dintre reprezentanții remarcabili ai scenei”, mai scrie Iliescu.

Marele actor a făcut film, teatru și televiziune

Actorul Costel Constantin avea 81 de ani. S-a născut la Galați, pe 20 octombrie 1942, fiind absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, clasa profesor Beate Fredanov, pe care l-a absolvit în 1964, a debutat că actor la Teatrul Național din Iași, unde a activat în perioada 1965-1969, cu rolul Călugărul tânăr, “Beckett” de Jean Anouilh, în regia Soranei Coroamă-Stanca.

Din 1969 devine actor al Teatrului Național din București, unde a apărut în numeroase roluri principale din piese de Shakespeare, Ostrovski, Gogol, Vallejo, Wasserman, Caragiale etc…

A absolvit liceul Liceul Mihail Kogălniceanu din Galați și era membru al trupei de teatru a școlii. Fratele mamei sale era Damian Bozianu, actor renumit în Galați și i-a servit drept model. A plecat la București, a intrat din prima încercare la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, absolvindu-l în anul 1964. I-a marcat evoluția mentorul său din perioada studenției, marele actor Ion Finteșteanu.

A debutat la „Național” în 1970

Acesta a fost repartizat la Teatrul Național din Iași. Rolul de debut a fost cel al călugărului tânăr din piesă Beckett de Jean Anouilh. A mai jucat în Vara și fum de Tennessee Williams, Săgetătorul de Ion Omescu, Există nervi de Marin Sorescu, Lotte la Weimar de Thomas Mann s.a. până în anul 1969, când l-a descoperit actorul Radu Beligan, pe atunci director al Teatrului Național bucureștean și l-a luat în capitală.

Debutează pe scenă Teatrului Național București în 1970, cu rolul Nick din piesă Cui i-e frică de Virginia Woolf? de Edward Albee. Slujește și azi scenă acestui teatru și a jucat în zeci de piese, printre care se numără Săptămâna patimilor de Paul Anghel, Regele Lear de William Shakespeare, Năpasta, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Alexandru Lăpușneanu de Virgil Stoenescu, Ultimul set de Marica Beligan, Moștenirea de Titus Popovici, Azilul de noapte de Maxim Gorki, Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea, Steaua fără nume de Mihail Sebastian, Crimă pentru pământ după Dinu Sararu, Sâmbătă, duminică, luni de Eduardo De Filippo, Sinucigasul de Nikolai Erdman etc.