”Scopul nostru final este să creăm noua Visa și nu noul PayPal. Construim o rețea umană bazată pe felul în care credem noi că trebuie să funcționeze plățile”, spune Ben Milne, fondatorul sistemului de plăți Dwolla. Compania sa are doar 12 angajați și o finanțare de puțin peste un milion de dolari, însă promite să schimbe lumea. Sistemul său a atras deja multă atenție fiind în mod regulat menționat în topurile celor mai promițătoare inovații. Dar care e marea schimbare?
În primul rând, Dwolla nu folosește carduri de credit. Se leagă direct la contul bancar al utilizatorului și face plata către oricine, chiar dacă destinatarul nu are cont la Dwolla. Asta înseamnă că nu poți cheltui mai mult decât ai în bancă. Și, nefolosind carduri bancare, mai înseamnă că nu există comisioane de tranzacționare. Astfel, orice plată făcută prin Dwolla costă 0,25 dolari, indiferent dacă plata e de 1 dolar sau de 1 milion de dolari. ”Tot ce ne dorim este sfertul acela de dolar”, spune fondatorul.
Lansată în decembrie 2010 de către Milne, un tânăr antreprenor în vârstă de 28 de ani fără niciun fel de experiență în economie, bănci sau finanțe, platforma Dwolla este deja un succes regional. În prima lună de funcționare, prin Dwolla se făceau plăți de circa 50.000 de dolari pe zi. Acum, totalul lunar este de între 30 și 50 de milioane de dolari, cu mult peste 1 milion de dolari zilnic. ”Să trimiți bani ar trebui să fie la fel de ușor ca găsitul de prieteni pe Facebook”, spune Ben Milne, pentru Businessinsider.