În anumite regiuni din țară, precum Transilvania sau Maramureș, este iarnă în toată regula. Timp de câteva ore a nins încontinuu în mai multe localități montane din România.

În Transilvania, Maramureş, pe Platoul Bucegilor, în Pasul Tihuța, Munţii Vlădeasa, Pasul Gutai sau la Cavnic, a nins și a viscolit puternic, timp de ore în șir. Astăzi la Cluj, în Munţii Vladeasa, vântul a atins mai mult de 40 de kilometri pe oră. Temperaturile resimțite au fost de minus 10 grade. Pentru că suntem la începutul verii, oamenii au fost prinși nepregătiți de vremea rea.

În alte zone din țară a plouat torențial, chiar cu grindină, ceea ce a distrus terenurile agricole ale oamenilor. Mai multe culturi de vită de vie, porumb, floarea soarelui sau de mazăre au fost distruse de grindină. Pentru fermierii din Călăraşi de exemplu, pagubele sunt de zeci de milioane de lei.

În Făgăraş, la cota 2000, salvamontiştii au filmat un strat nou de zăpadă de peste 10 cm. Iar în satele de pe culoarul Rucar-Bran peisajul te duce cu gândul la Crăciun.

Autoritățile au lansat de la începutul primăverii 123 de rachete anti-grindină, respectiv 16 în Prahova, 43 în Vrancea şi 84 la Iaşi. Cu toate astea, mulți fermieri au fost nemulțumiți de eficiența acestor dispozitive. Specialiștii au recunoscut că efectul acestora a fost unul parțial.

“Ne-am trezit cu o supercelula de mari dimensiuni pe teritoriu, pe care am putut-o prelucra doar parţial adică am redus din riscuri. Am tras 16 rachete şi efectele au fost periferice am avut şi căderi de grindină, nu de mari dimensiuni, însă de cantităţi semnificative”, a spus Mariu Rădulescu, inginer, şef cercetare Electromecanică Ploieşti, conform stirileprotv.

“Trebuie să dezvoltăm sistemul şi vom face acest lucru. În perspectiva sper să avem rezultate bune cu dotarea cu cele două escadrile de avioane pentru a putea compensa zonele unde nu putem să intrăm cu rachetele şi, evident, am început de doi ani să dăm drumul la generatoare terestre”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.