“Conform estimărilor noastre, modificările prețului petrolului la nivel global se traduc în proporție de 50% în prețul benzinei la pompă, iar o ajustare automată față de recentele evoluții ale prețului petrolului ar conduce la creșteri de 2,5% a prețului benzinei- de la circa 6 lei/litru acum până în jurul a 6,15 lei/litru", se menționa în raportul ING.

Vestea bună este că prețurile au coborât în ultimele zile, ajungând sub nivelul înregistrat înainte de atacul din Siria, în care există suspiciuni că s-au folosit arme chimice.

Așa cum reiese și de pe site-ul Lukoil, cea de-a treia companie de pe piața românească în funcție de numărul de stații, prețul celui mai ieftin sortiment de benzină a ajuns la 5,79 de lei/litru.

Cel mai ridicat preț al sortimentului de benzină Euroluk 95 s-a înregistrat în perioada 29 august-2 septembrie, atunci când șoferii care alimentau de la Lukoil au fost nevoiți să achite 5,98 de lei/litru.

Capital.ro informa, la începutul săptămânii trecute, că și în cazul în care România nu va fi implicată direct într-un eventual conflict armat în Orientul Mijlociu, economia locală va avea de suferit. “Tensiunile din zonă influențează deja negativ prețul carburanților, exporturile, cursul de schimb ori investițiile”, scria capital.ro.

Mai mult, capital.ro a calculat atunci și “nota de plată a României pentru un război cu Siria”. Suma o puteți găsi aici.

 Scumpirea carburanților în ultimele două săptămâni a fost sesizată și de șoferii români, așa cum scria capital.ro în urmă cu o săptămână.  „În perioada 22 august – 2 septembrie 2013, fluctuațiile prețurilor produselor petroliere au fost determinate, în cea mai mare parte, de creșterea semnificativă a cotațiilor internaționale. Astfel, prețul benzinei a crescut cu circa 50 de dolari pe tonă, iar cel al motorinei cu aproximativ 30 de dolari pe tonă“, ne-au comunicat reprezentanții Rompetrol. La pompă, asta s-a tradus într-o scumpire cu 5% a benzinei și cu 3% a motorinei.

În aceeași perioadă, cea mai mare companie petrolieră din România, OMV Petrom, a crescut prețurile la pompă cu 2%. Ca și Rompetrol, și aceștia susțin că au aplicat creșteri mai mici decât creșterile cotațiilor Platt’s la produsele petroliere. Cea de-a treia companie de pe piața locală în funcție de numărul de stații, Lukoil, a majorat prețurile cu 14 bani/litru în ultimele două săptămâni. De exemplu, înainte cu o zi de atacul din Siria, în care există suspiciuni că s-au folosit arme chimice, cel mai ieftin sortiment de benzină, EuroLuk 95, costa 5,83 lei. Pe 3 septembrie, un litru din același sortiment costa 5,97 lei.

Așa cum explică analistul financiar Radu Crăciun, „prețul petrolului nu va crește însă în orice context. Dacă zona conflictuală rămâne limitată la Siria, pentru economia românească nu va exista un impact major. Dacă vom avea însă o extindere a zonei conflictuale și la Irak, Iran, Iordania, prețul barilului de țiței va exploda la nivel mondial, iar efectul direct și asupra României va fi de creștere a costurilor energetice“.