În acest moment, toţi asiguraţii la Sănătate din ţara noastră, şi cei care plătesc contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), şi cei care sunt scutiţi de la plata CASS beneficiază de serviciile medicale cuprinse în pachetul de bază.

Guvernul a vrut să redefinească pachetul de servicii medicale de bază în anul 2012, printr-un proiect al unei noi legi a Sănătăţii, care a fost aspru criticat de opinia publică şi, în definitiv, aparent abandonat. În acel moment , Guvernul propunea ca pachetul de bază, de care beneficiază asiguraţii la Sănătate, să conţină doar servicii medicale scumpe. Mai mult, dacă asiguratul la Sănătate voia şi alte servicii decontate, pe lângă cele cuprinse în pachetul de bază, putea opta pentru o asigurare facultativă croită în funcţie de nevoile sale, se mai arata în proiectul legii Sănătăţii din anul 2012.

După șase ani, actualul ministru al Finanţelor vorbeşte despre oportunitatea introducerii unui pachet de servicii medicale neprevăzute în pachet de bază, şi pentru care pacientul va plăti suplimentar.
„Sunt multe schimbări care pe zona de Sănătate trebuie să se întâmple. Că vorbim de tipul de asigurare. Plătim, ştiţi foarte bine, cu toţii, indiferent de venit, mai mult sau mai puţin, dar tipul de servicii pe care le primim în schimb este acelaşi”, a declarat Eugen Teodorovici, pe 14 septembrie, la o conferinţă pe teme medicale. Acesta a adăugat: „În funcţie de cât plăteşti CASS (n. red. contribuţia de asigurări sociale de sănătate), să ai mai multe variante: un prim pachet de bază, ai un alt venit la care îţi creşte CASS-ul şi implicit contribuţia mai mare, atunci ai un al doilea pachet cu alt tip de servicii. Acesta este sistemul, cred, logic”.

Pe 15 septembrie, Teodorovici a nuanţat afirmaţiile pe care le-a făcut în ziua precedentă: „Consider că toți românii, indiferent de veniturile realizate, trebuie să beneficieze de pachetul minim de servicii medicale. Afirmația mea a avut în vedere pachetele medicale extinse, respectiv posibilitatea ca fiecare asigurat să își poate adăuga servicii medicale suplimentare, cum ar fi cele dentare, acoperirea cheltuielilor cu contribuția la medicamente, îngrijirea la bătrânețe sau în caz de invaliditate temporară sau permanentă, recuperare medicală etc. Astfel, putem asigura o mai bună finanţare a sistemului şi creşte eficienţa sa”, a spus pe 15 septembrie Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

 

Banii ce sunt plătiți de salariați la Sănătate, dar și de multe alte categorii de asigurați ce achită contribuția de asigurări sociale de sănătate (spre exemplu, persoane cu venituri din activităţi independente, cu venituri din contracte de închiriere, investiţii, din arendarea bunurilor agricole) sunt viraţi într-un fond gestionat de CNAS, care se numeşte Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sociale de Sănătate. Fondul mai este alimentat şi cu banii din taxa clawback, plătiţi de producătorii de medicamente.

În primul semestru din 2018, salariaţii au virat cei mai mulţi bani la Sănătate, circa 11,8 miliarde lei, în timp ce restul plătitorilor au adus, cumulat, puţin peste 4 miliarde de lei, scrie Economica.ro.