Previziuni sumbre pentru Viorica Dăncilă după ce aceasta a fost desemnată drept candidatul PSD la Cotroceni. Jurnalistul Ion Cristoiu este de părere că acesta nu are nicio șansă la alegerile prezidențiale. În opinia sa,  Dăncilă va fi blocată și din zona marilor puteri externe, care nu își doresc o concentrare a puterii în mâinile PSD.

”Istoria postdecembristă arată că la toate cele șase prezidențiale 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014, candidatul PSD a fost președintele partidului. Gabriel Firea, în tentativa de a fi ea candidata, afirma la emisiunea lui Marius Tucă de pe Smart Tv că din 2004 încoace PSD a pierdut prezidențialele avînd drept candidat președintele partidului. Ar fi momentul, a adăugat Gabriela Firea, să renunțăm la tradiția asta, că poate astfel vom cîștiga.

Datele realității ne spun însă că PSD a pierdut al doilea tur al prezidențialelor în chip fatal, logic și nu din cauza prestației candidatului care a fost președintele PSD. A pierdut din două motive:

În primul tur, candidatul Dreptei a împărțit voturile cu alți candidați. În 2004 și în 2009, Traian Băsescu le-a împărțit cu Marko Bella, respectiv cu Crin Antonescu. Klaus Iohannis le-a împărțit în 2014 cu Călin Popescu Tăriceanu și Monica Macovei. Klaus Iohannis a avut 2.881.406 voturi, C. Popescu Tăriceanu 508.572, Elena Udrea 493.376 iar Monica Macovei 421.648. Victor Ponta a avut în primul tur 3.836.093 de voturi. Doi candidați de Stînga – Dan Diaconescu și C.V. Tudor – au avut 382.526, respectiv 349.416. Lesne de observat că și, fără saltul în prezență, la turul al doilea Klaus Iohannis a beneficiat de împărțirea substanțială a voturilor din primul tur. La al doilea tur, în 2004, în 2009 și în 2014, candidatul Dreptei a avut de unde să ia voturi în timp ce al Stîngii a beneficiat de mai puține.

În 2004, 2009 și 2014, campania pentru prezidențiale a stat sub semnul sloganului Patria e în primejdie! PSD pune mîna pe toată Puterea! folosită de candidatul Dreptei pentru mobilizarea electoratului. Trucul a reușit și pentru că în chip automat toți candidații PSD au căzut în capcana care a fost afișarea siguranței de victorie și prin asta afișarea aroganței. În 2004, Adrian Năstase a afișat o siguranță semnificativă între cele două tururi. Deși s-a clasat pe locul al doilea, Mircea Geoană a fost și el dat drept sigur cîștigător al turului 2. În 2014, Victor Ponta a avut 3.836.093 de voturi, față de Klaus Iohannis 2.881.406 voturi. Victoria era ca sigură. Prin urmare, candidatul PSD a repetat cele două erori ale predecesorilor. A lăsat impresia de victorie sigură și prin asta a demobilizat electoratul de Stînga.

A afișat aroganță și prin asta a înlesnit mobilizarea masivă a Dreptei sub sloganul: Patria e în primejdie!

Prin urmare, în 2004, în 2009 și în 2014, PSD a pierdut în mod fatal. Mobilizarea electoratului PSD n-a fost de ajuns pentru victoria din turul al II-lea.

Ar fi fost o variantă mai bună candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu sau a Gabrielei Firea?

Admițînd că structurile PSD din teritoriu s-ar fi mobilizat extraordinar, că Viorica Dăncilă s-ar fi dat de ceasul morții pentru a sprijini un alt candidat decît ea, e greu de presupus că în al doilea tur candidatul PSD ar fi obținut voturile unui dintre candidații de Dreapta rămas din prim tur: Klaus Iohannis sau Dan Barna. Dimpotrivă, anul acesta, dacă PSD intră în turul al doilea, candidatul Dreptei va beneficia, fără nici un efort, de voturile însemnate primite în primul tur de celălalt candidat.

Așa cum am mai scris, și dacă ar candida Maria Magdalena (nu cutez să spun Fecioara Maria), PSD nu cîștigă anul acesta prezidențialele. Argumentelor de mai sus le voi adăuga un altul, mai puțin invocat public, dar cel mai puternic. Puterile Garante nu vor accepta în veci o concetrare a Puterii în mîinile PSD. Și la Guvern și la Președinție.

În aceste condiții, pentru PSD prezidențialele din acest an sînt un exercițiu de imagine. Un exercițiu vital dacă ne gîndim la situația Partidului după 26 mai 2019:

PSD trebuie să arate, prin intrarea în turul al doilea, prin scorul bun obținut de candidat, că n-a fost părăsit de electoratul tradițional.

Pentru asta e necesară mobilizarea exemplară a structurilor.

O mobilizare imposibilă dacă în postura de candidat nu e președintele PSD.

Își imaginează cineva pe Viorica Dăncilă, premier și președinte, redus la prestația de chibiț electoral al altui candidat decît ea?

PSD trebuie să arate unitate de nezdruncinat în jurul președintelui PSD. Campania pentru prezidențiale e un bun prilej.

Viorica Dăncilă trebuie să se afirme drept Steaua Stîngii din Rom’nia. Are nevoie de asta cîtă vreme e premier și președinte.

Sînt cîteva din raționamentele care spuneau limpede că Viorica Dăncilă va fi desemnată drept candidat.”, scrie Ion Cristoiu, pe blogul personal.