Datele recente publicate de Eurostat arată că România se află într-o poziție delicată în Uniunea Europeană. Suntem țara cu cea mai mare proporție de populație expusă riscului de sărăcie și excluziune socială, cu un procent alarmant de 34,4%.

Lipsă acută de forță de muncă, deși salariul ajunge și la 3.000 de euro

De asemenea, România ocupă și un trist loc de frunte în ceea ce privește inflația, fenomen ce agravează și mai mult nivelul scăzut de trai al cetățenilor. Cu toate acestea, există o realitate paradoxală: chiar și în fața acestor cifre îngrijorătoare, mulți români refuză locuri de muncă mai bine plătite, iar motivele sunt diverse.

În acest context, sectorul agricol este un exemplu elocvent. Fermierii se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, mai ales în ceea ce privește tractoriștii. Salariul, care pot ajunge și la 15.000 de lei (echivalentul a 3.000 de euro), sunt generoase, însă candidați lipsesc aproape cu desăvârșire. Dan Câmpean, un fermier, și-a exprimat frustrarea în această privință.

Problema este complexă, deoarece mulți români calificați în această meserie au plecat deja în străinătate și ezită să se întoarcă, chiar și pentru salarii atractive. În plus, tinerii sunt reticenți să urmeze cariere în agricultură, preferând alte domenii, considerate mai prestigioase.

„În fiecare an avem aceeași problemă. Nu găsim oameni, deși le oferim salarii bune. (…) Mulți sunt prin alte țări, mai ales Franța, Italia, Anglia, Germania și Spania”, a spus acesta, potrivit termene.ro.

tractor, agricultură
SURSA FOTO: Dreamstime

Un tractorist câștigă și 5.000 de lei pentru 2-3 ore de muncă pe zi

Un tractorist poate să ia pentru 2-3 ore de muncă pe zi și 4.000-5.000 de lei în mână. Cu normă întreagă, un tractorist care lucrează pe combină ajunge și la salariul de 15.000 net, dar tot sunt de negăsit. Dan Câmpean spune că în general sunt plătiți cu 10.000 de lei net, adică 2.000 de euro, dar mai nou e misiune imposibilă să-i găsească.

Salariile bune oferite în sectoare precum agricultura ar putea fi o soluție pentru unii, iar fermele agricole pot oferi un loc de muncă stabil și respectabil.

„Tinerii nu se mai îndreaptă spre genul ăsta de meserie, liceele agricole nu sunt deloc la căutare. Pentru ei e o rușine să muncească așa ceva, e o rușine să fie tractoriști. Toți visează la mașini de lux și vile, dar când să muncească e mai greu. Și cumva unii cred că dacă lucrează tractoriști vor fi exploatați. Nu, nici vorbă. La mine, dacă ești tractorist și nu numai, ai pauze de masă, de țigară și cafea, dar nu abuza de asta. Nu zice nimeni să nu aprinzi o țigară, dar muncește și fii serios”, mai spune el.