Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit mai multe informații importante pentru românii care urmează să iasă la pensie. Declarația a venit după ce au apărut anunțuri potrivit cărora se schimbă legea în cazul pensionarilor care au ieșit la pensie și au lucrat în condiții speciale sau deosebite de muncă.

Ministrul a promis că fiecare pensie va rămâne la cuantumul cel mai profitabil

În urma acestor anunțuri, mulți români s-au speriat. Ei credeau că vor pierde bani la pensie după recalculare. Totuși, ministrul a promis că acest lucru nu se va întâmpla, iar fiecare pensie va rămâne la cuantumul cel mai profitabil.

De asemenea, ea a subliniat că se vor aplica prevederile legii 360. Totodată, se va aplica formula de calcul, indiferent de legea pe care s-a ieșit. Românii trebuie să fie atenți și la punctele de stabilitate.

Potrivit ministrului, punctele se obțin doar pentru perioadele contributive. De exemplu, un român care a avut patru luni pe an de condiții deosebite va beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit.

„Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive. Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit.

Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă. Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a explicat Simona Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu
SURSA FOTO: Facebook – Ministerul Muncii

Definirea locurilor de muncă în condiții speciale se păstrează în noua lege

Amintim că definirea locurilor de muncă în condiții speciale se păstrează în noua lege, la fel ca în actuala lege a pensiilor. Este vorba despre următoarele condiții:

  • locurile de muncă în condiții deosebite sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților;
  • locurile de muncă în condiții speciale sunt definite ca locurile de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecințe grave asupra securității și sănătății în muncă a asiguraților.

Pentru perioadele de cotizare în condiții deosebite sau speciale se acordă perioade suplimentare. Acestea constituie stagiu de cotizare în condiții normale. Ele vor fi acordate astfel.

În primul rând, se acordă patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă.

În al doilea rând, se acordă șase luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă.

Astfel, salariații câștigă câteva luni în plus la stagiul de cotizare, pentru fiecare an lucrat în astfel de condiții.

Fiecare perioadă de muncă în condiții speciale va fi valorificată în favoarea celui ce se pensionează.

Schimbări la vârsta de pensionare

Cei care se vor pensiona pe viitor şi au lucrat în condiţii speciale de muncă nu se vor mai bucura totuşi de aceeaşi reducere pentru vârsta de pensionare ca în prezent, a explicat ministrul Muncii.

„Beneficiile rămase sunt beneficii semnificative în continuare, adică ai punctaj suplimentar, ai spor de grupă, ai reducerea vârstei de pensionare.

E drept că la condițiile generale – fiindcă de exemplu la anumite categorii – mineri sau respectiv cei din zonele de radiații sunt alte condiții, dar pentru condițiile generale reducerea vârstei era de 13 ani pentru condiții speciale, acum este de 10. Iar condițiile deosebite erau de 10 ani, acum este de 7.

Absolut toți pensionarii care au beneficiat de grupe de muncă își păstrează drepturile.

Noua lege dispune doar pentru viitor. Deci de acum încolo vor fi aceste condiții”, a precizat Simona Bucura Oprescu.