Ministerul Educației lansează „butonul roșu” un mecanism anonim pentru sesizarea problemelor din școli
Daniel David a semnat ordinul prin care se instituie un nou mecanism de protecție în mediul școlar, cunoscut sub denumirea de „butonul roșu”. Instrumentul, care va permite semnalarea anonimă a situațiilor problematice din școli – de la bullying și violență, până la consum de droguri – va deveni operațional în perioada imediat următoare, odată cu publicarea ordinului în Monitorul Oficial.
Un instrument pentru prevenție și siguranță
Inițiativa vine în contextul în care tot mai multe semnale de alarmă au fost trase în privința climatului din unitățile de învățământ, unde cazuri de violență, abuzuri și comportamente deviante au început să iasă la suprafață cu o frecvență îngrijorătoare. „Butonul roșu” nu este un dispozitiv fizic, ci un sistem digital prin care elevii, profesorii și personalul administrativ pot sesiza anonim orice comportament care încalcă regulamentele școlare.
„Astăzi am semnat şi va apărea în Monitorul Oficial în următoarele zile ordinul legat de aşa-numitul buton roşu, că nu este practic un buton, dar este un mecanism prin care putem semnaliza într-o manieră anonimă aspectele problematice din mediul şcolar, de la agresivitate, bullying, până la consum de droguri, dar am spus acolo orice alte comportamente care violează regulamentele care există la nivelul unităţii şcolare”, a anunţat ministrul Educaţiei.

Protecție pentru toți: elevi, profesori și personal auxiliar
Noutatea adusă de acest ordin este extinderea protecției și asupra personalului didactic și auxiliar, nu doar asupra elevilor. Astfel, profesorii sau angajații care se confruntă cu abuzuri, presiuni sau alte situații delicate vor putea raporta incidentele fără teama de a fi expuși.
„Este un mecanism de protecţie atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice şi chiar pentru personalul administrativ care lucrează în unitatea şcolară”, a subliniat Daniel David.
Cum va funcționa „butonul roșu”
Deși ordinul a fost semnat, implementarea efectivă va presupune dezvoltarea unei platforme digitale – cel mai probabil sub forma unui portal securizat – prin care utilizatorii să poată trimite sesizări către autoritățile competente. De asemenea, va fi pusă la punct o procedură standardizată de analizare a semnalărilor și de intervenție rapidă acolo unde este cazul.
Ministerul Educației a anunțat că în zilele următoare vor fi comunicate instrucțiuni clare privind modul de utilizare al acestui mecanism, precum și detalii despre modalitățile de protejare a identității celor care aleg să semnaleze probleme.
Lansarea acestui sistem vine într-un moment în care agresivitatea în școli și consumul de substanțe interzise în rândul adolescenților reprezintă o preocupare majoră la nivel național. Statistici recente indică o creștere a incidentelor de violență între elevi și a cazurilor de bullying, unele dintre ele având urmări grave asupra sănătății emoționale și psihologice a victimelor.