Așadar, a fost aprobat un ajutor de stat individual de restructurare în favoarea TAROM. Valoarea pachetului ajunge până la valoarea de 471 milioane lei, respectiv 94,67 milioane euro.

TAROM va beneficia de un ajutor de 471 milioane lei

Comisia Europeană a aprobat în ziua de 29 aprilie planurile României de a acorda companiei TAROM un ajutor de restructurare, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Prin actul normativ a fost aprobat un ajutor de stat individual de restructurare în favoarea companiei aeriene, până la valoarea de 471 milioane lei, aproximativ 94,67 milioane euro. Ajutorul este structurat astfel:

  • până la 214,3 milioane lei reprezintă ajutor de restructurare acordat sub formă de capitalizare în anul 2024;
  • suma de 12,5 milioane lei reprezintă majorarea de capital social efectuată în anul 2023;
  • suma de 244,2 milioane lei reprezintă împrumutul acordat ca ajutor de stat individual pentru salvare în anul 2020 şi dobânzile aferente actualizate.

Suma de 214, 3 milioane va fi utilizată pentru acoperirea deficitului de lichiditate

Potrivit sursei menționate, suma de 214, 3 milioane va fi utilizată de compania TAROM drept capital de lucru pentru acoperirea deficitului de lichiditate. Un alt obiectiv este echilibrarea financiară a companiei în anul 2024.

Astfel, se creează premisele pentru rentabilizarea şi trecerea pe profit a companiei TAROM, începând cu acest an.

De asemenea, Consiliul Concurentei a confirmat faptul că prevederile actului normativ sunt în concordanţă cu dispoziţiile deciziei de autorizare a Comisiei Europene şi cu reglementările naţionale şi europene în materia ajutorului de stat.

Tarom, avion, bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Primă tranşă a ajutorului de restructurare va fi acordată din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului

În contextul necesității efectuării în luna iunie 2024 a unor plăţi urgente legate de achiziţionarea noilor aeronave B737 MAX, primă tranşă a ajutorului de restructurare, în cuantum de 60 de milioane de lei va fi acordată din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va monitoriza procesul de implementare de către Compania TAROM a măsurilor prevăzute în planul de restructurare 2021 – 2026, care a stat la baza Deciziei Comisiei Europene de autorizare a ajutorului de restructurare.

Amintim că TAROM este cea mai veche companie aeriană din România cu sediul în Otopeni, în apropiere de București. Sediul central și centrul principal se află la Aeroportul Internațional Henri Coandă.