Ucraina va recuceri Crimeea! Anunțul venit chiar acum de la Kiev. Undă de șoc la Moscova

Unul dintre consilierii din cabinetul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că această țară va putea recuceri Crimeea peste șase luni. Oleski Arestovici a subliniat că trupele lui Vladimir Putin vor avea probleme în menținerea apărării teritoriului peninsulei.

Crimeea este un obiectiv foarte vulnerabil când este vorba despre menţinerea apărării. Este un obiectiv extrem de vulnerabil și extrem de incomod”, a precizat consilierul Oleski Arestovici, în cadrul unei discuții online cu Mark Feighin, avocat rus și apărător al drepturilor omului.

De asemenea, consilierul președintelui ucrainean a mai spus că podul Crimeii, cel afectat de explozii, ”nu este cine știe ce”.

Zelenski spune că nu va fi pace până când Ucraina nu va primi Crimeea și Donbas înapoi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că preluarea Crimeei, anexată de Rusia în 2014, precum și a regiunii Donbas, ocupată de mult timp în estul țării, sunt condiții pentru a pune capăt războiului de nouă luni.

„O simplă încetare a focului nu va rezolva problema”, a declarat președintele ucrainean într-un interviu video acordat joi, în cadrul Bloomberg New Economy Forum din Singapore. „Dacă nu ne eliberăm întregul teritoriu, nu vom aduce pacea”.

Recapturarea întregului teritoriu ucrainean recunoscut la nivel internațional ar implica ambiții care se extind dincolo de câștigurile militare rusești de când Moscova a lansat invazia în februarie. După ce Rusia a preluat Crimeea în urmă cu opt ani, Kremlinul a sprijinit forțele separatiste din Donbas într-un conflict care a mocnit în pofida unei inițiative de pace conduse de Franco-Germania, ocupând efectiv o mare parte din regiunile Lugansk și Donețk.

Contraofensiva ucraineană din vară a respins forțele rusești în regiunea nord-estică Harkov și, cel mai recent, în regiunea sudică Herson, după ce Moscova a ordonat retragerea peste râul Dnipro.

În ciuda faptului că armata ucraineană a recucerit mai mult de jumătate din teritoriul pe care îl pierduse în fața Rusiei începând din februarie, Rusia ocupă în continuare mari suprafețe din sudul și estul țării, pe lângă peninsula Mării Negre.

Crimeea „nu este doar un stat în cadrul unui stat, ci face parte din țara noastră și din suveranitatea noastră”, a declarat Zelenski. „Prin urmare, într-adevăr, de-ocuparea Crimeei și a Donbasului va pune capăt războiului”.

Cu toate acestea, după retragerea peste Nipru și în condițiile în care ambele părți se pregătesc pentru lunile de iarnă, calea de urmat va fi „dificilă”, a declarat Zelenski.

Volodimir Zelenski nu va negocia cu omologul său după referendumurile de anexare

Liderul ucrainean și-a întărit mesajul că nu va negocia cu președintele rus Vladimir Putin după o serie de referendumuri de anexare a unor teritorii ucrainene suplimentare în urmă cu două luni, care au fost respinse de cea mai mare parte a lumii.

Pe măsură ce se confruntă cu eșecuri pe câmpul de luptă, Rusia își schimbă tactica către un război aerian, lansând baraje de rachete care vizează energia și alte infrastructuri civile din Ucraina. Moscova a lansat marți aproape 100 de rachete, cel mai amplu atac de acest tip de la începutul invaziei, lăsând milioane de locuințe fără energie electrică.

Campania de rachete a fost pe punctul de a declanșa o escaladare majoră cu NATO când o rachetă a aterizat pe teritoriul polonez, ucigând două persoane în satul Przewodow. Alianța militară și liderii polonezi au stabilit că lovitura a fost cel mai probabil cauzată de apărarea antiaeriană a Ucrainei, dezamorsând incidentul, deși guvernul Zelensky a contestat această concluzie, scrie Bloomberg.