„După patru ore de negocieri, s-a ajuns la acordul asupra textului”, a declarat Andrius Kubilius, membru al Parlamentului European.

Parlamentul European vrea să recunoască Rusia ca „stat sponsor al terorismului”

Deoarece nu este obligatorie pentru Comisia Europeană, rezoluția nu va avea nicio putere legală.

Ucraina a cerut în mod repetat comunității internaționale să adopte o astfel de decizie la nivelul fiecărui state membru UE și NATO.

În luna septembrie a acestui an, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a respins această solicitare . Cu toate acestea, mai mulți membri ai Congresului SUA au inițiat o astfel de cerere către Casa Alba.

România a fost, de asemenea, chemată să numească Rusia drept stat sponsor al terorismului. Un vot în Parlamentul European în legătură cu recunoașterea Federației Ruse ca „stat sponsor al terorismului” va avea loc pe data de 23 noiembrie.

Rusia ar fi dispusă să negocieze cu SUA

Luna trecută, președinția rusă a anunțat prin purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, că este deschisă să poarte discuții cu SUA și Papa Francisc cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina pentru a ajunge la o negociere a conflictului, potrivit EFE.

„Suntem pregătiţi să discutăm toate acestea (n. red. situaţia din Ucraina) cu americanii, cu francezii şi cu Suveranul Pontif”, a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, ca răspuns la comentariul preşedintelui francez Emmanuel Macron care i-a cerut luni papei Francisc să se adreseze preşedintelui rus Vladimir Putin, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill şi preşedintelui american, Joe Biden, pentru a propune un proces de pace în Ucraina.

Peskov a declarat, de asemenea, că Moscova salută apelul preşedintelui Macron către Papa Francisc de a facilita discuţiile dintre SUA şi Rusia în legătură războiul din Ucraina.

„Dacă aceasta se înscrie într-adevăr pe linia eforturilor de căutare a posibilelor soluţii, demersul poate fi evaluat pozitiv.”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Acesta a punctat și că nimeni nu a propus să îl sune pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru a transparentiza „baza legală care interzice orice tip de negociere cu partea rusă.”

„Rusia este deschisă tuturor contactelor. Dar trebuie să plecăm de la premisa că Ucraina a interzis continuarea negocierilor.”, a evidențiat Peskov, făcând referință la decretul preşedintelui Zelenski care a pus în aplicare o decizie recentă a Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională al Ucrainei cu privire la interzicerea negocierilor Vladimir Putin.