Politico Europe prezintă situația critică din România generată de COVID-19, explicând că în țara noastră teoriile conspirației legate de coronavirus au ajuns ceva obișnuit, iar acestea costă vieți.

„De-a lungul și de-a latul Europei, națiunile se confruntă cu un avânt al cazurilor de COVID-19, pe măsură ce controalele rigide au fost relaxate, iar oamenii revin din vacanțele de vară. Cu toate acestea, în România, aplombul coronavirusului este alimentat de dezinformare, teorii ale conspirației și propagandă despre care se crede că ar fi sprijinită de Rusia.

Posturile naționale de televiziune au difuzat mesaje anti-vaccin și „coronasceptice” ale unor politicieni și activiști proeminenți, care au semănat în rândul populației îndoieli cu privire la măsurile de prevenție și au contribuit la creșterea numărului de infectări, conform afirmațiilor făcute de un oficial guvernamental de rang înalt și doi experți”, mai spune Politico.

Din 22 iulie, România a contabilizat alte peste 1.000 de cazuri noi de COVID-19 la fiecare 24 de ore, iar numărul de pacienți internați în secțiile de terapie intensivă din țară a continuat să crească – de altfel, la ambele capitole, epidemia de coronavirus a stabilit noi recorduri negative cu ocazia bilanțului prezentat joi de către Grupul de Comunicare Strategică.

Raed Arafat a spus totul

„Am avut diverse tipuri de campanii de dezinformare”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru Politico.

„Aceste campanii variază de la articole online și postări pe rețelele sociale, la „atacarea oricărei persoane, inclusiv oficiali care au scris public orice fel de informație pentru a avertiza populația în privința a ceea ce e de făcut. De asemenea, am avut campanii foarte bine finanțate din partea unora care au vrut să apară public și să sfideze recomandările noastre, vizând populația tânără, pe care au încercat să convingă să nu mai poarte mască”, a punctat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, „unii oameni au apărut în mass-media, cu opinii lipsite de bază științifică, inclusiv doctori care nu sunt specializați în domenii legate de COVID-19, argumentând împotriva măsurilor de prevenție”.

Rusia şi dezinformarea din România

O parte a dezinformării a putut fi identificată în cadrul instituțiilor de presă susținute de statul rus, a declarat Corina Rebegea, analist CEPA.

„Cei care au construit aceste campanii de dezinformare sunt actori de stat, precum și locali”, a declarat Corina Rebegea, cu referire la instituția de presă Sputnik și alte grupuri ultra-naționaliste și anti-vaccinare din România, care au publicat teorii ale conspirației încă de la începutul pandemiei.

Analistul a scos în evidență și faptul că mulți politicieni români „joacă un joc iresponsabil” prin faptul că amplifică și dau greutate unor dezinformări online, cu scopul de a submina Guvernul.

Ediția locală a Sputnik a sugerat în mai multe rânduri că efectele virusului au fost exagerate de Guvern, dar a emis un comunicat prin care explică faptul că publicația își rezervă dreptul de a-și cita sursele cum consideră.

Dezinformarea a ajuns și în rândul politicienilor, a spus analistul Corina Rebegea. „Cel mai mare partid din România, PSD, are de asemenea cel mai mare număr de negaționiști ai Covid-19”, a declarat aceasta.

Lia Olguța Vasilescu, un membru proeminent al PSD în Parlament, și-a manifestat pe Facebook îndoiala în ceea ce privește numărul real de cazuri de Covid-19, iar PSD și-a folosit mai multe conturi de social media pentru a pune la îndoială gravitatea pandemiei, mai transmit cei de la Politico.eu.