Întrucât suferința oamenilor și mașinațiile politice de la granița dintre Belarus și Polonia au sporit tensiunile pe flancul estic al Uniunii Europene, oficialii occidentali s-au declarat îngrijorați totodată și de întărirea forțelor rusești de la frontiera cu Ucraina.

Prezența a peste 100000 de militari ruși în apropierea enclavelor de separatiși sprijiniți de Rusia, după ce anterior au fost mobilizate în zonă armament greu și blindate, inclusiv tancuri, artilerie și sisteme de rachete cu rază scurtă de acțiune – i-a făcut pe oficialii americani să avertizeze că există “marea probabilitate” ca Rusia să-și sporească agresiunea militară împotriva Ucrainei, scrie The New York Times. 

Săptămâna trecută, secretarul de stat (american) Antony Blinken s-a întâlnit cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, el avertizând că o nouă agresiune a Rusiei la adresa Ucrainei ar fi o “gravă greșeală”, care va avea consecințe. “Nu știm clar care sunt intențiile Moscovei, dar îi cunoaștem jocul”, a spus Blinken. “Orice escaladare sau orice agresiune ar stârni Statelor Unite o mare îngrijorare”.

Luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit și el cu ministrul Kuleba și a avertizat Moscova, pronunțându-se împotriva unor “noi provocări sau agresiuni”, având în vedere că, anterior, americanii afirmaseră că Rusia s-ar putea pregăti să lanseze o ofensivă de iarnă în Ucraina.

“Am asistat la o mare și neobișnuită concentrare de forțe rusești în apropierea frontierelor Ucrainei”, a spus Stoltenberg. “NATO își păstrează vigilența”, a mai adăugat el, subliniind totodată că “orice provocare sau agresiune din partea Rusiei ar stârni o mare îngrijorare. Cerem Rusiei să manifeste transparență în privința operațiunilor sale militare”.

Încercări între SUA și Rusia

Administrația Biden a încercat să-și restabilească relațiile cu Moscova sau, cel puțin, să le mențină la actualul nivel. În aprilie, înaintea întâlnirii din iunie a lui Biden cu președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, el l-a avertizat pe Putin să își retragă trupele mobilizate anterior la frontiera cu Ucraina.

Rusia și-a retras o parte din trupe, dar multe au rămas pe loc, împreună cu armamentul aferent și cu blindatele, iar recent, numărul trupelor a crescut din nou. Moscova susține că ripostează astfel în fața modernizării armatei ucrainene, ajutată de Washington, iar acum echipată cu niște drone perfecționate, achiziționate din Turcia.

Probabil gândindu-se la propriul angajament, Putin continuă să declare public că, în opinia sa, Ucraina ar fi o țară artificială, care aparține zonei de influență a Rusiei, și nu a Occidentului.

Potrivit declarațiilor unui diplomat occidental, nimeni nu știe sigur care sunt planurile lui Putin, el sugerând că mobilizarea din apropierea Ucrainei este menită să exercite presiuni asupra Poloniei și asupra Uniunii Europene – ambele confruntate cu o criză a migranților și cu rezerve sărace de gaze naturale care au crescut prețul energiei – pentru a face ca echilibrul dintre Occident și Ucraina să fie în continuare perturbat.