corespondenta cu firmele interesate de privatizarea companiei romanesti.
„Raj Rao de la CSFB a trimis o scrisoare in atentia unei persoane de la Halliburton care nu avea nici o legatura cu Petrom si care, prin urmare, nu ar fi trebuit sa aiba acces la discutiile dintre Halliburton si CSFB, spune Ovidiu Tender. Firma omului de afaceri roman a facut parte, alaturi de Halliburton si Regal Petroleum, din consortiul neadmis pe lista scurta pentru privatizarea Petrom. 11 alte companii au acces in faza urmatoare a negocierilor.
Tender explica faptul ca Raj Rao le-ar fi cerut celor de la Halliburton sa mai adune niste elemente in plus care sa sprijine ideea ca aceasta companie era antrenata in jocul petrolului.
„Nu a spus clar de ce fel de documente era vorba. In plus, scrisoarea a sosit la Halliburton cu mai putin de 12 ore inainte de 30 septembrie, momentul in care ar fi trebuit sa se anunte lista scurta”, mai spune Tender. Reprezentantii CSFB nu au oferit un raspuns pana la inchiderea editiei.
El nu sustine insa varianta unui scenariu pus la punct pentru ca Tender Grup si partenerii sai sa fie eliminati din cursa. Pe de alta parte, Ovidiu Tender a afisat, inca din primavara, o sinceritate care pare ca l-a costat scump. Fata de ceilalti jucatori romani care planuiau sa aiba acces la Petrom prin mijloace neoficiale, el si-a anuntat, de la bun inceput, intentia de a cumpara compania nationala alaturi de Halliburton.
„E posibil ca aceasta sinceritate sa ma fi costat eliminarea din cursa. Eu am vrut doar sa arat cat de important este ca am adus Halliburton la masa negocierilor. Acum, ei pleaca din Romania si abandoneaza toate proiectele pe care le planificasera impreuna cu noi la reconstructia Irakului”, spune Tender.
Eliminarea Halliburton readuce pe tapet o problema extrem de interesanta. Astfel, speriati ca la privatizarea Petrom nu vor veni decat pestii mici si ca se va repeta istoria BCR, premierul Adrian Nastase si ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, au discutat cu premierul si presedintele Rusiei, respectiv s-au deplasat la Washington pentru a incerca sa aduca in Romania marile concerne petroliere din cele doua tari. „Acum, guvernantii nostri s-au trezit la masa negocierilor nu cu un pretendent serios, ci cu cinci (ConocoPhilips, Occidental Oil si Alon din SUA, respectiv Gazprom si BP-TNK din Rusia). Acestora li se adauga ENI, firma recunoscuta ca fiind apropiata premierului Italiei, Silvio Berlusconi. Exista aici doua mari probleme: daca vinzi rusilor, se supara americanii; si invers. In al doilea rand, cele cinci mari companii pot influenta in mod individual cercurile de interese financiare. Asa ca daca vinzi unuia, se infurie altii cinci”, spun surse guvernamentale. Leonid Mirzoyan, analist la filiala Deutsche Bank din Moscova, este sigur ca grupurile americane, care pana acum nu au investit prea mult in aceasta parte a Europei, si-au aratat interesul pentru ca „fata de alte companii petroliere din regiune, care se bazeaza doar pe partea comerciala (benzinarii), operatiunile de exploatare ale Petrom o fac mult mai atractiva”, spune Mirzoyan. El este absolut sigur ca firmele rusesti vor folosi Petrom „drept placa turnanta pentru a vinde mai ieftin in vestul Europei”, spune Mirzoyan.
„Nu comentez asemenea scenarii pentru ca nu este adevarat”, spune ministrul economiei, Dan Ioan Popescu. Ovidiu Tender afirma ca nu stie care sunt interesele din momentul de fata, „dar va pot spune cu certitudine ca se fac foarte multe greseli, care vor atarna greu”.
Tomasz Bardzilowski, analist pentru sectorul petrolier la BZ WBK Brokerage din Varsovia, spune pentru Reuters ca, in perioada urmatoare, vor aparea mai multe aliante in randul pretendentilor de pe lista scurta. „PKN Orlen (din Polonia) nu are o experienta prea mare in achizitia de companii, asa ca un consortiu cu Mol va reduce riscul pentru actionarii PKN”, spune Bardzilowski.