Rusia a dezminţit sâmbătă informaţii publicate în The New York Times (NYT) conform cărora serviciile de informaţii americane sunt convinse că Moscova a oferit prime unor combatanţi apropiaţi talibanilor pentru a ucide soldaţi ai Occidentului în Afganistan.

„Aceste acuzaţii nefondate şi anonime care afirmă că Moscova se află în spatele morţii unor soldaţi americani în Afganistan au dus deja la ameninţări directe la adresa vieţii unor angajaţi ai ambasadelor ruse de la Washington şi Londra”, a notat pe Twitter ambasada rusă în SUA.

Donald Trump a fost informat

Într-un alt mesaj, ambasada i-a cerut NYT „să înceteze să fabrice informaţii false” şi autorităţilor americane „să ia măsuri eficiente” pentru a asigura securitatea angajaţilor.

Potrivit unor responsabili anonimi citaţi de NYT, o unitate a serviciilor de informaţii ale armatei ruse a distribuit discret bani unor combatanţi islamişti sau unor criminali înarmaţi apropiaţi talibanilor pentru a ucide soldaţi americani sau ai NATO în Afganistan.

Tot potrivit NYT, preşedintele american Donald Trump a fost informat despre acest lucru, la fel ca Regatul Unit, soldaţi ai căruia au fost de asemenea vizaţi.

Chiar dacă mişcarea talibanilor este interzisă oficial în Rusia, Moscova a găzduit în 2019 o sesiune de negocieri de pace asupra conflictului din Afganistan, în prezenţa reprezentanţilor lor.

Acord între americani şi talibani

Exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu situaţia din Afganistan din cauza proximităţii conflictului cu sfera sa de influenţă din Asia Centrală, Rusia a dezminţit din nou că furnizează ajutor talibanilor, cum a acuzat-o Washington.

Un acord între americani şi talibani a fost semnat pe 29 februarie şi prevede o retragere progresivă totală a forţelor americane şi negocieri de pace între insurgenţi şi guvernul de la Kabul.

Serviciile americane de informaţii au ajuns la această concluzie în urmă cu mai multe luni, în timp ce rebeli afgani se aflau în toiul unor negocieri cu Washingtonul în vederea încheierii celui mai îndelungat război din istoria Statelor Unite, dezvăluie în ediţia de vineri cotidianul american.

Americanii au semnat cu talibanii un acord la 29 februarie, la Doha, în Qatar, care prevede o retragere treptată totală a forţelor americane şi NATO şi negocieri de pace între insurgenţi şi Guvernul de la Kabul.

Implicarea GRU

O unitate din cadrul serviciilor militare ruse de informaţii GRU – care ar avea legături cu tentative de asasinat în Europa – a distribuit bani unor combatanţi islamişti sau unor criminali înarmaţi apropiaţi talibanilor, dezvăluie NYT, care citează oficiali la curent cu aceste informaţii.

Combatanţi islamişti sau elemente criminale înarmate strâns apropiate talibanilor par să fi încasat astfel de prime, dezvăluie cotidianul american.

Ziarul scrie că nu este în măsură să spună câţi dintre cei aproximativ 20 de americani ucişi în luptă în Afganistan în 2019 au fost omorâţi în această operaţiune.

Cotidianul, care citează surse anonime, dezvăluie de asemenea că preşedintele american Donald Trump a fost informat în acest sens, iar consilieri în domeniul securităţii naţionale au discutat despre această problemă în cadrulunei reuniuni la sfârşitul lui martie.

Statele Unite au împărtăşit aceste informaţii cu Regatul Unit, ai cărui militari ar fi, de asemenea, vizaţi.