Informația momentului în plin război. Potrivit presei de peste hotare, serviciile secrete americane sunt din ce în ce mai îngrijorate și trag un semnal de alarmă. Acesta au avertizat că există ”informații în evoluție” că Rusia explorează opțiuni pentru atacuri cibernetice asupra SUA.

Informația a fost confirmată chiar și de președintele american Joe Biden. În primă fază, liderul SUA avertiza luni, într-o declarație scrisă, că este timpul ca sectorul privat, care deține o mare parte din infrastructura critică a națiunii și nu a ascultat întotdeauna avertismentele guvernamentale, să-și întărească imediat apărarea online.

Ulterior, la o întâlnire de la masa rotundă de afaceri la Washington, Biden s-a arătat și mai îngrijorat.

„Amploarea capacității cibernetice a Rusiei este destul de importantă și urmează. Nu l-a folosit încă, dar face parte din cartea lui de joc”, a spus Biden despre Putin.

O reacție în acest sens a venit de la Anne Neuberger, consilier adjunct pentru securitate națională la Casa Albă pentru tehnologia cibernetică și emergentă. După detectarea ”activității pregătitoare” a Rusiei, acesta declara că administrația a ținut briefing-uri secrete cu companii și sectoare care ar putea fi vulnerabile la atacuri cibernetice.

Ce urmări ar putea avea un atac cibernetic

Pe de altă parte, oficialul american menționa că până în prezent nu există nicio dovadă a vreunei amenințări specifice. Amintim faptul că nu este prima oară când astfel de subiecte sunt abordate. De când a început invazia Ucrainei, Casa Albă a avertizat în mod constant despre un potențial front cibernetic.

În ceea ce privește repercursiunile unui astfel de atac cibernetic, în acest mod, Vladimir Putin și-ar putea întoarce agențiile de informații sau bandele criminale aferente împotriva departamentelor guvernamentale americane, spitalelor, infrastructurii critice și utilităților.

În același timp, CNN scrie că deschiderea unui front cibernetic ar fi în concordanță cu strategia de escaladare a lui Putin, care a adus în discuție până și arsenalul nuclear, înspăimântând întreaga lume.

Reacția Moscovei

La scurt timp după informațiile apărute cu privire la un atac cibernetic, Kremlinul a reacționat. Anunțul a venit chiar de la purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov. Acesta a respins afirmația președintelui american Joe Biden conform căreia Moscova intenționează să efectueze atacuri cibernetice ca răspuns la sancțiuni.

Totodată, el sublinia faptul că Rusia este o țară care nu se va implica în ”banditism de stat”.

”Spre deosebire de multe țări occidentale, inclusiv Statele Unite, Rusia nu este implicată în banditism de stat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.