Rusia își extinde prezența trupelor de-a lungul unor porțiuni ale graniței sale cu Occidentul, crescând cheltuielile militare într-un ritm record și intensificând operațiunile ascunse împotriva Occidentului, scrie Newsweek.
NATO trebuie să se „aştepte la ceva imprevizibil” şi să se pregătească pentru un atac rus, a declarat amiralul olandez Rob Bauer, şeful comitetului militar al alianţei, la Bruxelles, în ianuarie anul trecut. Potrivit publicației, între timp, oficialii serviciilor de informații și militari au avertizat în ultimele săptămâni că statele NATO trebuie să fie pregătite pentru un potențial conflict cu Rusia.
Mișcările militare ale Rusiei
Rusia își extinde prezența militară de-a lungul granițelor cu Finlanda și Norvegia, în pregătirea pentru o potențială confruntare cu alianța militară, a informat luni Wall Street Journal.
Kremlinul plănuiește să stabilească un nou cartier general al armatei în orașul rusesc Petrozavodsk, la est de granița finlandeză, de unde va supraveghea zeci de mii de trupe în următorii câțiva ani. Multe dintre aceste trupe vor fi dislocate în zonă, după încheierea războiului din Ucraina, susține WSJ.
În același timp, Rusia intensifică recrutarea militară și accelerează producția de arme.
Experții militari ruși au declarat că masarea trupelor de-a lungul graniței finlandeze face parte din pregătirile mai ample ale președintelui Vladimir Putin pentru un posibil conflict cu NATO.
”Există indicii că Rusia începe să rețină echipamentele produse recent și vrea să relocheze o parte din personal în alte regiuni, inclusiv în țările baltice și nordice”, a declarat Edward Arnold, expert la think tank-ul Royal United Services Institute (RUSI), pentru Newsweek.
Avertismentele serviciilor de informații germane, lituaniene și daneze
Comunitatea de informații din Germania a tras un semnal de alarmă conform căruia ambițiile Rusiei depășesc Ucraina. Un raport al Serviciului Federal de Informații al Germaniei (BND) din martie a avertizat că Putin se pregătește pentru un conflict cu NATO.
Potrivit evaluării BND, Rusia ar putea fi pe deplin pregătită pentru un „război convențional la scară largă” până în 2030.
„Rusia se vede într-un conflict sistemic cu Occidentul și este pregătită să-și implementeze obiectivele imperialiste prin forța militară, chiar și dincolo de Ucraina”, se arată în raport.
Între timp, serviciul de informații al Lituaniei, VSD, a evaluat că, deși Moscova ar putea să nu fie încă pregătită să lanseze un atac la scară largă asupra alianței, ar putea încerca să „testeze NATO” cu o operațiune militară limitată împotriva unuia sau mai multor state membre pentru a vedea cum își va respecta alianța obligațiile de apărare colectivă, conform art.5 din Tratatul NATO.
Creșterea cheltuielilor militare
Cheltuielile militare ale Rusiei cresc într-un ritm record, fiind estimate să ajungă la aproximativ 120 de miliarde de euro în 2025, mai mult de 6% din PIB-ul țării, comparativ cu 3,6% înainte de război.
De asemenea, armata rusă urmează să se extindă la 1,5 milioane de soldați, în timp ce volumul de arme și echipamente staționate de-a lungul graniței NATO este de așteptat să crească cu 30-50%, potrivit BILD Rusia.
Potrivit unui raport privind echilibrul militar al Institutului Internațional de Studii Strategice, publicat în februarie, cheltuielile militare ale Rusiei au depășit Europa.
Activități de spionaj și sabotaj
Occidentul a tras un semnal de alarmă cu privire la creșterea activității militare ruse în apropierea cablurilor de comunicații submarine majore. În rândul membrilor NATO, există temeri tot mai mari că Putin ar putea viza cablurile subacvatice și infrastructura critică, vitale pentru sistemele de comunicații globale.
Separarea liniilor submarine ar putea paraliza comunicațiile și ar putea perturba economiile globale – o mișcare care ar servi intereselor Rusiei în orice război viitor cu NATO.
Rusia desfășoară o campanie violentă de sabotaj împotriva țintelor europene și americane din Europa, a declarat Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale într-un raport publicat în martie.
Raportul a menționat că numărul atacurilor rusești în Europa aproape s-a triplat între 2023 și 2024.
Cum răspunde NATO?
Pe măsură ce statele membre NATO exprimă îngrijorări tot mai mari cu privire la securitatea colectivă a Europei, președintele SUA, Donald Trump, a cerut națiunilor europene să-și mărească substanțial cheltuielile pentru apărare.
Între timp, Lituania, a fortificat un pod în apropierea graniței sale cu Rusia, cu bariere de beton antitanc, cunoscute sub numele de „dinți de dragon”. Structurile au fost folosite pentru prima dată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și împiedică avansul tancurilor și infanteriei mecanizate.
A urmat un anunț similar din partea vecinului Letonia.
Secretarul general NATO, Mark Rutte, l-a avertizat pe Putin cu privire la un răspuns „devastator”, în cazul în care Moscova ataca vreunul dintre membrii alianței.
”Dacă cineva ar calcula greșit și ar crede că poate scăpa cu un atac asupra Poloniei sau a oricărui alt aliat, va fi întâmpinat cu toată forța acestei alianțe. Reacția noastră va fi devastatoare. Acest lucru trebuie să fie clar pentru Vladimir Vladimirovici Putin și pentru oricine altcineva care dorește să ne atace”, a spus Rutte.