Rusia va împrumuta Bulgaria cu aproape 4 miliarde euro, sumă care va fi utilizată pentru construirea centralei nucleare de la Belene.

Premierul rus, Vladimir Putin, a aprobat azi acordarea creditului pentru Bulgaria, însă condiţiile împrumutului nu au fost negociate încă, a declarat un oficial al companiei de stat Bulgarian Energy Holding.

„Înainte ca fondurile să fie alocate, va trebui înfiinţat un parteneriat între acţionarii proiectului, respectiv National Electric Company (NEK) şi grupul german RWE. Toţi participanţii la proiect, inclusiv banca BNP Paribas, au fost de acord cu împrumutul rusesc”, a afirmat oficialul rus, citat de Mediafax. Parteneriatul va trebui înfiinţat până la finele lunii iulie, a precizat el.

În decembrie 2008, NEK şi RWE au semnat un acord prin care grupul german a fost numit investitor strategic la centrala nucleară, primind o participaţie de 49% la proiect, în schimbul unor investiţii de 1,825 miliarde euro şi a unui împrumut de 300 milioane euro pentru compania bulgară.

Bulgarian Energy Holding a fost înfiinţată în februarie 2008 de autorităţile bulgare şi este format din Bulgargaz (operatorul reţelei de transport al gazului natural), NEK (reţeaua de distribuţie a energiei electrice), centrala nucleară de la Kozlodui, termocentrala Mariţa-Iztoc II şi minele Mariţa Iztoc.

SURSA: Mediafax