S-a aflat care ar putea fi următoarea țintă a lui Putin! Pericol chiar lângă România

Conflictul de pe teritoriul Ucrainei este departe de a se termina, forțele rusești continuând să facă prăpăd. Pe acest fond, locuitorii Republicii Moldova se tem ca nu care cumva ei să fie următoarea țintă a liderului de la Kremlin, relatează Euronews, care adaugă că țara condusă de Maia Sandu găzduiește cel mai mare număr de refugiați ucraineni pe cap de locuitor.

Potrivit sursei anterior citate, de la începerea războiului (24 februarie), peste 300.000 de persoane au trecut granița în Republica Moldova.

Aceste temeri au venit după ultimele mișcări de trupe din regiunea separatistă transnistreană și după atacul Rusiei asupra Odesei, un oraș din sudul Ucrainei, la doar 60 de kilometri de Palanca, cel mai apropiat oraș de granița cu Republica Moldova.

Un cercetător de la Academia de Științe din Moldova spune că principala sa preocupare este dacă Moscova îi va limita atacurile doar asupra teritoriului ucrainean sau le va extinde și în fostele teritorii aflate sub stăpânirea fostei Uniuni Sovietice.

”Rușii s-ar putea să nu se oprească la Odesa, ci să vină în Transnistria și Moldova. Sper să nu se întâmple asta, dar posibilitatea există”, a fost declarația acestuia.

Printre moldoveni există și oameni care spun că războiul nu se va extinde în Republica Moldova, așa cum este și Gheorghe, un bărbat în vârstă de 63 de ani, care lucrează ca paznic de noapte.

”Nu cred că rușii vor ajunge în Moldova. Ce să vrea de aici, vinurile noastre? Nu, cred că vor opri la Nistru”, spune acesta.

Aproape 2.000 de soldați ruși se află pe teritoriul Republicii Moldova

În urma unui război în regiunea separatistă a Transnistriei, pe teritoriul Republicii Moldova au rămas aproape 2.000 de soldați ruși. Susținuți de Rusia, separatiștii transnistreni au purtat o insurecție care mai apoi s-a transformat într-un război până la încetarea focului.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, a fost nevoie ca în Transnistria să se accepte așa zisele ”forțe rusești de menținere a păcii”.

În această zonă, Rusia are Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), grup ce raportează direct Districtului Militar de Vest al Armatei Ruse, care are sediul la Sankt Petersburg.

Grupul militar, care nu are un mandat legal de a se afla pe teritoriul țării conduse de Maia Sandu, are ca scop paza unui vechi depozit de muniții sovietice din satul Cobasna, situat la granița cu Ucraina.

La acest depozit sunt ținute aproape 20.000 de tone de muniție aflate în descompunere, ceea ce reprezintă un pericol pentru regiune în cazul în care va avea loc un accident.

De asemenea, în același loc sunt păstrate și materialele explozive din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, materiale ce au fost aduse în Moldova din Germania și fosta Cehoslovacie, după căderea Zidului Berlinului în anul 1991.