Rusia, Uzbekistan și Kazahstan își propun să își coordoneze pozițiile pe piața externă a gazelor naturale. Țările urmăresc să se aprovizioneze reciproc și să furnizeze gaze către state terțe.

Cele trei părți intenționează să își coordoneze pozițiile pe piețele externe

Rusia, Uzbekistan și Kazahstan sunt îngrijorate de volatilitatea piețelor energetice, susține Alexander Sternik, șeful celui de-al treilea departament pentru țările CSI din cadrul Ministerului rus de Externe. Conform oficialului, în acest sens, cele trei părți intenționează să își coordoneze pozițiile pe piețele externe.

„Comunicăm cu partenerii din Uzbekistan și Kazahstan. Volatilitatea piețelor de energie, „trucurile interzise” folosite de concurenții noștri, precum și fluctuațiile anormale de temperatură din regiune sunt o preocupare pentru toată lumea.”, a declarat Alexandre Sternik.

Furnizarea de gaze propriu-zisă este programată să înceapă la 1 martie 2023

„Părțile intenționează să își consolideze securitatea energetică pe o bază reciproc avantajoasă, să își coordoneze pozițiile pe piețele externe, inclusiv în ceea ce privește livrările de gaze între ele și către țări terțe.”, a precizat acesta.

În luna ianuarie 2023, gigantul rus Gazprom a semnat cu Kazahstan și Uzbekistan o „foaie de parcurs” bilaterală pentru cooperarea pe dimensiunea gazelor naturale. Documentul vizează tranzitul de gaze din Rusia prin sistemul de gazoducte CAC, care trece prin Kazahstan, Uzbekistan și Turkmenistan. Furnizarea de gaze propriu-zisă este programată să înceapă la 1 martie 2023.

Veniturile Gazprom ar putea scădea cu 50% în 2023

Pierderea vânzărilor pe piaţa din Europa ar putea reduce la jumătate veniturile din exporturi realizate în acest an de către gigantul energetic rus Gazprom. Acest lucru ar însemna o diminuare semnificativă a taxelor colectate de statul rus, potrivit unei analize realizată de Reuters.

Exporturile Gazprom, unul din cei mai mari contribuabili din Rusia, au scăzut după ce liderul rus Vladimir Putin a declanșat „operaţiunea militară specială” în Ucraina. Războiul împotriva Kievului a declanşat sancţiuni occidentale şi o parte din livrările de gaze ruseşti spre Europa au fost oprite.

Potrivit calculelor sursei citate, veniturile realizate de compania Gazprom de pe urma vânzărilor pe pieţele externe au scăzut în luna ianuarie 2023 până la 3,4 miliarde de dolari, de la 6,3 miliarde de dolari în luna ianuarie a anului trecut, în urma reducerii livrărilor de gaze spre Europa. Dacă se va menține acest ritm, veniturile realizate de Gazprom din exporturi ar putea să se înjumătăţească pe ansamblul anului 2023, comparativ cu 2022, atunci când volumul exporturilor realizate de compania rusească s-a redus cu aproape jumătate.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, nu mai publică informaţii cu privire la rezultatele sale trimestriale. Cu toate acestea, bugetul statului rus a înregistrat un deficit de 1.760 miliarde ruble (24 miliarde de dolari) în luna ianuarie 2023, după ce au scăzut veniturile din energie. Autoritățile de la Moscova se bazează pe veniturile din petrol şi gaze, care anul trecut s-au cifrat la aproximativ 11.600 miliarde de ruble, şi a fost nevoită să înceapă să recurgă la rezervele sale valutare pentru a acoperi un deficit bugetar agravat în urma războiului din Ucraina.