Federația Rusă a anunțat, în cursul zilei de luni, că Ucraina nu va putea primi niciodată înapoi peninsula Crimeea, având în vedere că aceasta este ”parte inalienabilă” a Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat acest lucru în cadrul conferinței sale de presă zilnică, scriu EFE și RIA Novosti.

De asemena, el a fost întrebat dacă autoritățile ruse îşi pot imagina circumstanţe care ar putea duce la retrocedarea peninsulei, însă răspunsul oficialului rus a fost un nu categoric.

Declarațiile oficialului de la Kremlin vin după ce președintele american Joe Biden a declarat recent că își poate imagina o așa numită situație de tranziție când s-ar putea produce retrocedarea Crimeii către Ucraina. Tot atunci, președintele american a precizat că decizia de recuperare a peninsulei va aparține ucrainenilor.

Locatarul de la Casa Albă a mai spus că sarcina aliaților este de a-i pune pe ucraineni într-o poziţie în care să poată face „progrese în această primăvară sau vară”.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat că peninsula este a Ucrainei, subliniind că țara sa nu va recunoaște niciodată anexarea din 2014.

Ucraina se gândește serios să recupereze Crimeea

Un analist ucrainean a declarat pentru Foreign Policy că există discuții credibile în rândul oficialilor guvernamentali de la Kiev cu privire la încercarea de a recuceri Crimeea chiar înainte de a cuceri complet regiunea Donbas, unde au loc acum cele mai multe lupte.

Alina Frolova, vicepreședintele Centrului pentru Strategii de Apărare din Kiev și fost ministru adjunct al apărării din Ucraina, a declarat că elitele politice și militare ucrainene au semnalat din ce în ce mai mult în ultimele luni că revendicarea Crimeei este obiectivul lor explicit. Ea a adăugat că guvernul este susținut în demersul său de unele părți ale administrației Biden.

„Mai devreme, aliații noștri occidentali ar fi spus: „Da, este teritoriul vostru, da, știm, dar poate putem găsi o soluție diferită”. Ei voiau să discute despre Donbas și să lase Crimeea deoparte. Dar acum nu mai auzim astfel de lucruri”, a declarat ea de la Kiev pentru Foreign Policy. „Acum se vorbește despre faptul că, dacă recâștigăm Crimeea, linia frontului se va schimba substanțial și la fel și procesul politic. În plus, va oferi un acces mai ușor la est”.