Potrivit informațiilor transmise de autoritățile ruse, avionul rus de luptă s-a întors pe aerodromul iniţial după „retragerea avioanelor de război străine de la frontiera Rusiei”.

„După retragerea avioanelor de război străine de la frontiera Rusiei, avionul rus de luptă s-a întors pe aerodromul iniţial” fără incidente, a susținut Ministerul Apărării din Rusia într-o postare pe Telegram.

Cele două aeronave în cauză erau bombardiere strategice B-1B

Conform ministerului, cele două aeronave în cauză erau bombardiere strategice B-1B ale Forţelor Aeriene ale SUA care „se apropiau de graniţa Rusiei”, precizând că au ridicat de la sol un avion de vânătoare Su-27 pentru a merge în întâmpinarea lor.

Ministerul a subliniat că frontiera rusă nu a fost încălcată, conform afp.com

„Zborul avionului de vânătoare rusesc a avut loc cu respectarea strictă a regulilor internaţionale privind spaţiul aerian”, a adăugat Moscova.

Incidentele în care au fost implicate avioane ruseşti şi aeronave ale ţărilor NATO s-au înmulţit în ultimii ani, chiar înainte de începerea conflictului din Ucraina.

Săptămâna trecută, un incident similar deasupra Mării Baltice a implicat un avion de vânătoare rusesc şi două avioane militare francez şi german.

La începutul lunii mai, un avion polonez al gărzii de coastă care opera în Marea Neagră în numele agenţiei europene pentru frontiere externe, Frontex, a fost pus în pericol, conform Varşoviei, de apropierile unui avion de luptă rusesc.

O lună mai devreme, avioane de luptă ruseşti au mers în întâmpinarea unei drone americane Reaper MQ-9 în Marea Neagră, care după manevrele lor s-a prăbuşit în mare. Incidentul a provocat un acces de tensiune între Washington şi Moscova.

SUA au desfășurat mai multe avioane

Amintim că forțele aeriene ale SUA au anunțat la începutul lunii că un număr de avioane Raptor au fost desfășurate pentru a ajuta misiunea de protecție aeriană a Comandamentului aerian aliat al NATO de-a lungul Flancului estic. F-22 Raptor de generaţia a cincea sunt avioane invizibile pe radar (stealth) și sunt considerate cele mai bune aparate de vânătoare din lume.

Creat de gigantul Lockheed-Martin & Boeing, avionul are o capacitate totală de antidetecţie prin radar, rază de acţiune de 3.000 kilometri, cuplu de 15,89 tone-forţă pentru fiecare motor, viteză maximă 2 Mach, potrivit 19fortyfive.

Pe 8 mai, Aeronavele F-22 au făcut parte din „Agile Combat Employment” la baza aeriană Ämari, Estonia, pentru a descuraja agresiunea în regiunea Mării Baltice. Escadrila 94 expediționară de luptă a bazei comune Langley-Eustis a desfășurat 12 avioane F-22 Raptor la baza aeriană Powidz din Polonia în sprijinul misiunii critice, sporind capacitățile NATO de apărare aeriană și antirachetă integrată și sistemul de apărare aeriană și pentru a proteja granița de-a lungul Flancului estic al NATO, au precizat Forțele Aeriene.