Federația Rusă a declarat, joi, 8 decembrie, că retragerea Statelor Unite ale Americii din tratatul de interzicere a rachetelor nucleare intermediare a fost un gest distructiv, care a generat crearea unui vid de securitate şi riscuri de securitate suplimentare.

Tratatul INF avea o durată nedefinită şi putea să asigure o reținere predictibilă în sfera rachetelor pentru mulţi ani

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al de Externe, Maria Zaharova, a catalogat drept „distructivă” decizia SUA din luna august 2019 de a se retrage din Tratatul cu privire la Forţele nucleare intermediare (INF). „Tratatul INF avea o durată nedefinită şi putea să asigure o reţinere predictibilă în sfera rachetelor pentru mulţi ani.”, a afirmat Maria Zaharova, citată de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse a făcut aceste remarci cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la semnarea tratatului respectiv, de către preşedintele SUA, Ronald Reagan, şi secretarul general al URSS, Mihail Gorbaciov.

În 2019 Donald Trump şi-a retras oficial ţara din INF

În august luna 2019, șeful statului american de atunci, republicanul Donald Trump, şi-a retras oficial ţara din INF, care reprezintă un tratat în virtutea căruia au fost interzise rachetele lansate de la sol ce transportau focos nuclear pe o distanţă cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Respectiv, SUA, susţinute de aliaţii săi din NATO, au acuzat autoritățile de la Moscova de încălcarea tratatului prin dezvoltarea sistemului său 9M729, cunoscut în cadrul NATO drept SSC-8. SUA stabilise un termen-limită până la data de 2 august pentru ca Rusia să se conformeze, în caz contrar considerându-se că tratatul a expirat.

Rusia este gata să discute la nivel înalt cu SUA despre stabilitatea strategică

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei Serghei Riabkov a declarat, vineri, 18 noiembrie, că Federația Rusă este pregătită să aibă întâlniri la nivel înalt cu Statele Unite ale Americii pentru a discuta stabilitatea strategică dintre cele două mari puteri, a relatat presa de stat rusă. Oficialul rus Serghei Riabkov a mai precizat, de asemenea, că Rusia nu exclude noi contacte cu SUA după viitoarele discuții de la Cairo asupra Tratatului de arme nucleare New START, a informat agenția de presă Reuters.

Președinția rusă a anunțat, luna trecută, prin vocea purtătorului de cuvânt, Dmitri Peskov, că este deschisă să poarte discuții cu SUA și Papa Francisc cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina pentru a ajunge la o negociere a conflictului.