Kremlinul umblă, în continuare, la pușculița cu rezerve de 310 miliarde de yuani (45 de miliarde de dolari).

Ministerul rus de Finanțe va vinde valută străină în valoare de 160,2 miliarde de ruble

Rusia crește vânzările singurei valute din rezervele sale pe care o mai poate folosi pentru a-și astupa gaura din buget, pe măsură ce veniturile din energie se prăbușesc. Ministerul rus de Finanțe a anunțat că va vinde valută străină în valoare de 160,2 miliarde de ruble (2,3 miliarde de dolari) între 7 februarie și 6 martie, adică triplu față de cele 54,5 miliarde de ruble, luna trecută.

Din momentul în care rezervele Rusiei în valute occidentale au fost înghețate, după invadarea Ucrainei, Moscova s-a bazat în primul rând pe rezervele de yuani chinezești – 45 de miliarde de dolari – pentru a acoperi deficitele bugetare.

Decalajele au crescut brusc după ce veniturile din energie s-au prăbușit

Și aceste decalaje au crescut, brusc, după ce veniturile din energie, în luna ianuarie, au ajuns la 6 miliarde de dolari, în scădere cu 54% față de luna anterioară și cu 46% mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut.

Scăderea veniturilor vine pe fondul sancțiunilor mai stricte asupra exporturilor de petrol ale Rusiei, precum și a unei taxe excepționale plătite de gigantul energetic de stat, Gazprom, în 2022, scrie Bussiness Insider.

China și India profită cât pot

China și India, care au rămas principalii mari cumpărători de petrol rusesc după instituirea sancțiunilor occidentale, nu vor să cumpere la un preț avantajos pentru Kremlin. Dimpotrivă, ambele state profită de situație pentru a trage cât mai jos prețul Ural, principalul tip de țiței exportat de Rusia și folosit ca referință de calcul al prețurilor.

Între timp, piața valutară a Rusiei este pe cale să piardă 6,5% din rezervele sale în yuani, din ianuarie până în februarie, se arată în raport, acesta fiind echivalentul a 310 miliarde de yuani.

Vânzarea rezervelor de yuani va ajuta Rusia să-și acopere pierderile în următorii 3 ani

Vânzarea rezervelor de yuani va ajuta Rusia să-și acopere pierderile în următorii trei ani, potrivit unei analize recente a Bloomberg Economics. Citigroup estimează că va acoperi pierderile Rusiei pentru o perioadă ceva mai scurtă, de aproximativ doi ani și jumătate. Totul va depinde, însă, de fluctuațiile prețului petrolului rusesc.

În cazul în care țițeiul Ural rămâne între 40 și 50 de dolari, veniturile la bugetul Kremlinului vor scădea cu 36 de miliarde, dar economia lui Putin tot nu se va prăbuși, susține Bloomberg.

Așa cum se știe, Rusia a devenit tot mai dependentă de mărfurile chinezești. Aproximativ 36% din importurile sale au fost din China, în perioada martie-septembrie, reprezentând o creștere bruscă, de la 21% în 2021.