Reacție furioasă a Chinei

Duminică, Ministerul chinez al Apărării a declarat că Statele Unite au “atacat susținut” un balon “civil”. “Protestăm cu fermitate împotriva deciziei SUA și ne rezervăm dreptul să apelăm la măsurile necesare în cazul unor situații similare“, a mai adăugat ministerul.

Reacția furioasă a survenit la câteva ore după ce un avion american de tip F-22 a doborât ceea ce, potrivit afirmațiilor SUA, ar fi fost un balon de spionaj. În prezent, SUA adună resturile balonului pentru a obține informații pe tema aparaturii de supraveghere care s-ar fi aflat în el.

Avionul a lansat o rachetă aer-aer în cursul zilei de sâmbătă, la ora 14:39 (ora locală), în momentul când balonul se afla la 6 mile nautice (cca. 12 km.) de coastă, în spațiul aerian al SUA și peste apele lor teritoriale.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că, miercuri, președintele Biden a autorizat doborârea balonului “în măsura în care operațiunea putea fi finalizată fără să pericliteze viața americanilor”.

Pentagonul a declarat că armata SUA a început să recupereze resturile, care se răspândiseră pe o distanță de 11 km. în apele mării. Un înalt oficial din sectorul apărării a afirmat că Statele Unite constataseră că balonul dispunea de o gamă largă de aparate capabile să strângă informații, dar se vor afla mai multe lucruri după analizarea resturilor.

Rămășițele balonului vor fi recuperate de SUA

Miercuri, Pentagonul a dezvăluit prezența balonului în timp ce acesta zbura deasupra unor baze militare de maximă importanță din Montana, unde Statele Unite își adăpostesc rachetele lor balistice nucleare intercontinentale.

Un înalt oficial din sectorul apărării a declarat că aparatul a intrat în spațiul aerian al SUA pe data de 28 ianuarie, în apropierea Insulelor Aleutine din Alaska. După două zile, aparatul pătrunsese în spațiul aerian canadian, reintrând în spațiul american deasupra statului Idaho, pe data de 31 ianuarie.

Rămășițele balonului distrus au căzut într-o zonă maritimă puțin adâncă (aproximativ 15 metri), ceea ce, potrivit unui oficial, a făcut ca ele să poată fi adunate cu ușurință. O persoană la curent cu intențiile administrației a declarat că, până acum, China nu a cerut Statelor Unite restituirea resturilor balonului.

În 2001, relațiile dintre SUA și China au ajuns la o criză după ce un avion american de spionaj a fost forțat să aterizeze la o bază militară chineză, fiind blocat de un avion militar chinez. Chinei i-au trebuit câteva luni ca să returneze avionul defect.

Aceeași persoană a mai adăugat că atunci când, miercuri, Administrația Biden i-a convocat pe oficialii chinezi la Departamentul de Stat ca să-și exprime protestul legat de balon, diplomații nu au putut oferi vreo explicație.

“Ei au fost surprinși cu garda jos și încă nu aveau închegată o poveste”, a mai spus persoana. “Le-am spus clar că știm exact despre ce este vorba și trebuie acționat rapid… Lor le-a trebuit mult mai mult timp decât era necesar ca să ne răspundă”.

Aceeași persoană a mai spus că, sâmbătă, administrația s-a aflat în contact cu Beijingul de mai multe ori și a cerut să poarte mai multe discuții.

Doborârea balonului, o acțiune legală

Austin a declarat că “acțiunea, care a fost una legală”, a demonstrat că Biden “va pune întotdeauna pe primul loc siguranța și securitatea americanilor, ripostând totodată efectiv la încălcarea inacceptabilă de către China a suveranității noastre”.

Presiunile republicanilor l-au convins pe Biden să doboare aparatul, estimat a fi de mărimea mai multor autobuze.

Unii congresmeni s-au întrebat de ce președintele i-a permis balonului să-și continue zborul deasupra Statelor Unite. Michaael McCaul, șeful republican al Comisiei pentru politică externă din Camera Reprezentanților, a spus că administrația “trebuie să rezolve problema înainte ca ea să devină un pericol la adresa securității naționale”.

Pentagonul și-a apărat decizia de a-i fi permis balonului să traverseze SUA. Un oficial din sector a spus că principalul motiv a fost acela de a evita victimele din rândul civililor, dar el a adăugat că Pentagonul a putut strânge informații despre capacitatea balonului în timpul zborului acestuia.

“Ceea ce nu s-a înțeles … este faptul că ne-a luat câteva zile ca să examinăm balonul… și să aflăm multe lucruri despre atribuțiile sale și despre modul în care și le îndeplinește”, a declarat același oficial.

Oficialul a mai spus că aparatul doborât făcea parte dintr-o flotă de baloane-spion chinezești care operează pe cinci continente. Anterior, Pentagonul afirmase că un al doilea balon de spionaj a fost depistat deasupra Americii Latine, dar fără să ofere și alte explicații.

Vineri, secretarul de stat Antony Blinken și-a anulat vizita în China în urma descoperirii balonului. El urma să se întâlnească cu președintele Xi Jinping și ar fi fost primul secretar din Administrația Biden care ar fi vizitat China.