Pentagonul a anunțat, vineri, că un al doilea balon de spionaj chinez a fost zărit, de această dată, deasupra Americii Latine, un nou episod al unui caz care a răcit relațiile dintre Washington şi Beijing.

„Suntem la curent cu informații despre un balon care survolează America Latină. Considerăm că este un alt balon de spionaj chinez”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, fără a preciza locația exactă a acestuia.

Cu o zi înainte, Statele Unite anunțaseră prezența unui prim balon de spionaj chinez în spațiul lor aerian.

Autoritățile chineze au fost nevoite să-şi exprime „regretele” pentru această intruziune „involuntară”. Cu toate acestea, Washingtonul a considerat „inacceptabilă” explicația și a decis vineri in extremis să anuleze călătoria secretarului de stat american, care era programată să aibă loc duminică și luni. Vizita lui Antony Blinken în China ar fi fost prima a unui secretar de stat american din octombrie 2018.

Pentagonul acuză China de acțiuni de spionaj

Pentagonul a asigurat joi că nu are îndoieli cu privire la originea chineză a balonului și la utilizarea sa în scopuri de spionaj.

China a adus unele precizări oficiale în urma prezenței balonului de spionaj.

„Este un aparat de zbor civil, folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”, care a deviat de pe traiectorie din cauza vântului, au asigurat autoritățile chineze.

Antony Blinken și-a amânat vizita în China

Secretarul american de stat, Antony Blinken, a discutat la telefon, vineri, cu ministrul chinez de externe, Wang Yi, pentru a-l informa pe oficialul chinez că își amână vizita în China. Reacția sa a venit după ce un presupus balon de spionaj care a încălcat spațiul aerian al SUA, în această săptămână.

Înaltul oficial american a calificat incidentul drept un „act iresponsabil” al guvernului de la Beijing.

„Secretarul de stat a luat notă de regretele exprimate de China, dar a transmis că este un act iresponsabil şi o încălcare clară suveranității Statelor Unite care subminează obiectivul vizitei”, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat.

În această convorbire, secretarul de stat american i-a explicat lui Wang Yi că, din cauza acestui incident, „nu ar fi potrivit să se deplaseze la Beijing în acest moment”, dar a insistat asupra faptului că SUA doresc „să mențină deschise liniile de comunicare” cu China și că ar putea efectua vizita odată ce „condițiile o vor permite”.

Balonul de supraveghere, la un pas de a fi doborât

În ceea ce privește balonul de supraveghere observat cu o zi în urmă, liderii militari au decis să nu îl doboare, deoarece existau îngrijorări cu privire la pericolul căderii de resturi. Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska și prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra orașului Billings din Montana.

Un oficial de rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că guvernul avea pregătite avioane de luptă, inclusiv F-22, în cazul în care Casa Albă ar fi ordonat doborârea obiectului.

Montana, un stat slab populat, găzduiește unul dintre cele trei baze de silozuri cu rachete nucleare din țară, la Malmstrom Air Force Base, iar oficialii au declarat că nava-spion zbura deasupra siturilor sensibile pentru a colecta informații.