UPDATE

Președintele Ucrainei a declarat că ceea ce se întâmplă în țara sa poartă semne de genocid.

”Aceasta este teroare. Ei (ruşii) ne vor bombarda oraşele ucrainene şi mai mult. Ne vor ucide copiii şi mai subtil. Acesta este răul care a venit pe pământul nostru şi trebuie distrus”, denunţă într-un scurt mesaj video Zeleski.

”Acţiunile criminale ale Rusiei în Ucraina poartă semne de genocid”, acuză şeful statului ucrainean.

Știre inițială

Se amplifică tensiunile dintre Ucraina și Rusia. Potrivit Reuters, duminică dimineața, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins o ofertă rusă de negocieri în Belarus.

Acesta susține că Minskul a fost complice la invazia rusă, adăugând că este deschis pentru negocieri în alte locații. Reacția Ucrainei vine după ce Kremlinul a declarat duminică că delegația sa este pregătită să se întâlnească cu oficialii ucraineni în orașul bielorus Gomel.

Pe de altă parte, președintele Zelensji a spus că discuțiile ar putea avea loc în Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau Baku.

Amintim faptul că în timp ce Ucraina și Rusia stabilesc unde vor negocia, bilanțul victimelor crește consierabil. O agenție de ajutorare a Națiunilor Unite  a anunțat că în ultima săptămână cel puțin 64 de civili au fost uciși, iar peste 160.000 sunt pe drumuri după ce trupele rusești au intrat în Ucraina în această săptămână.

Mai exact, biroul ONU pentru drepturile omului OHCHR raportează că începând cu ora 17:00 din 26 februarie au fost declarate cel puțin 240 de victime civile, inclusiv cel puțin 64 de morți.

Bilanțul victimelor din Ucraina crește

În același timp, instituția a adăugat că este probabil ca cifrele reale să fie „considerabil mai mari”.

Pe lângă numărul victimelor, deteriorarea infrastructurii civile a lăsat sute de mii de persoane fără electricitate sau apă. Sute de case au fost avariate sau distruse, în timp ce podurile și drumurile afectate de bombardamente au lăsat unele comunități izolate de piețe, a precizat OCHA.

Referitor la situația persoanelor care au reușit să fugă din calea războiului, agenția ONU pentru refugiați care a declarat că peste 160.000 de persoane au fost strămutate în interiorul țării și peste 116.000 au fost forțate să fugă în țările vecine.

„Agențiile ONU și partenerii umanitari au fost nevoiți să își suspende operațiunile din cauza deteriorării situației de securitate”, a declarat OCHA.

Și România primește un val fără precedent de persoane. Până acum, Vama Siret, din județul Suceava, este punctul de frontieră pe unde au intrat cei mai mulți ucraineni. În cursul zilei de vineri au sosit în România de două ori mai multe persoane din țara vecină decât într-o zi normală. Situația a continuat și în cursul zilei de sâmbătă și cel mai probabil se va întinde și în următoarea perioadă.