Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că Ucraina a eliberat duminică 50 de soldați ruși luați prizonieri în cadrul unui schimb. Informația a fost dezvăluită de Reuters care a susținut că soldaţii vor fi transportați la Moscova pentru reabilitare medicală şi psihologică.

„Pe 8 ianuarie, ca rezultat al negocierilor, 50 de militari ruşi, care erau în pericol de moarte în captivitate, au fost returnați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, a precizat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Ucraina a confirmat informația şi a precizat că Rusia a eliberat 50 de militari ucraineni în cadrul aceluiaşi acord.

Au făcut de mai multe ori schimb de prizonieri şi de soldaţi ucişi

Trebuie spus că nu este prima dată când cele două state au ajuns la un astfel de acord. În luna august 2022, s-a aflat că Rusia și Ucraina au făcut schimb de prizonieri şi de soldaţi ucişi în conflict de 27 de ori de la începutul conflictului. Un oficial rus a arătat atunci că cel mai mare schimb între Rusia și Ucraina a avut loc, până la acel moment, în iunie, când fiecare parte a schimbat 144 de prizonieri de război.

„Cu participarea Crucii Roşii, a fost posibil să se organizeze dialogul cu Kievul privind schimbul de prizonieri şi de soldaţi morţi. Până în prezent au fost efectuate 27 de astfel de operaţiuni”, a declarat adjunctul ministrului rus al apărării, Aleksandr Fomin, la o întâlnire cu ataşaţii militari străini.

Războiul din Ucraina face sute de victime pe zi

Între timp, însă, războiul din Ucraina continuă. Chiar astăzi s-a aflat că peste 600 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în urma unui atac cu rachetă îndreptat asupra barăcilor în care aceştia erau staţionaţi, în oraşul Kramatorsk din estul Ucrainei. Lovitura a venit ca un răspuns la atacul ucrainean din Makiivka, de Anul Nou, care ar fi ucis 89 de soldaţi ruşi.

În paralel, Occidentul cere să se ia atitudine împotriva liderului de la Kremlin. Mai mulți politicieni importanţi din Marea Britanie au cerut ca Vladimir Putin şi generalii săi să fie traşi la răspundere pentru crimele produse în Ucraina. Recent, au fost făcute mai multe cereri pentru un tribunal special care să investigheze Rusia. Liderii britanici au arătat că tribunalul ar trebui înființat pentru a analiza „război vădit ilegal” pe aceleași principii care i-au ghidat pe aliați când s-au întâlnit în 1941 pentru a pune bazele proceselor de la Nürnberg pentru crime de război ale liderilor nazişti.