Este cea de-a 23-a zi de război din Ucraina, iar în timp ce autoritățile fac tot posibilul pentru a opri invazia rusă, la Moscova este mare sărbătoare. Un miting pro-Kremlin are loc vineri pe stadionul Luzhniki din Moscova. Rușii marchează cea de-a opta aniversare de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia.

Stadionul unde are loc mitingul este cel care a găzduit finala Cupei Mondiale în 2018 și este plin de oameni care celebrează la ordinul autorităților ruse anexarea Peninsulei Crimeea de către federația Rusă.

Potrivit rapoartelor publicate până acum, pe stadion sunt peste 130.000 de oameni.

Pe de altă parte, conform presei străine, marea majoritate a participanților sunt angajați la stat care au fost luați de la muncă și transportați cu autobuzul. Pe de altă parte, alții au fost luați direct de pe stradă și aduși forțat la eveniment, spun sursele citate.

Cum au fost forțați rușii să participe la eveniment

În cadrul evenimentului, rușii prezenți urmăresc un videoclip cu steagurile ucrainene care ard. Totodată, prezentatorii evenimentului poartă geci care au inscripționate pe piept litera Z, simbol al invaziei ruse în Ucraina. Unii dintre manifestanți au venit la stadion cu tablouri cu chipul lui Vladimir Putin pe ele.

Conform The Guardian, inclusiv studenții ar fi fost și ei forțați să participe la acest miting. În cazul angajaților de la stat pe de altă parte, sursa citată precizează că acestora le-ar fi fost promiși bani în plus la salariu, sau o zi de vacanță în plus pentru a se alătura mitingului de pe stadion.

În același timp, raportările de pe rețelele sociale mai arată că marea majoritate a mulțimii care s-a adunat pe stadionul Luzhniki este plătită. Unii au primit între 300 și 1.400 de ruble.

Vladimir Putin, prezent la miting

La miting a apărut pe scenă însuşi președintele rus Vladimir Putin, care a făcut și o serie de declarații în public. El a vorbit despre războiul din Ucraina, dar și despre efortul pe care soldații ruși îl depun de mai bine de trei săptămâni.

„A trebuit să scoatem Crimeea din această poziție umilitoare în care a fost atunci când era în cadrul altui stat. Însă nu este vorba doar despre asta, este vorba de ceea ce știm să facem mai departe, cum să facem mai departe și, în mod obligatoriu, trebuie să ne impunem toate planurile pe care ni le-am stabilit.

Doare cel mai tare atunci când îţi dai sufletul pentru prietenii tăi. Vedem cum acţionează în mod eroic băieţii noştri care sunt implicaţi în operaţiune. Cei care împărtăşesc religia noastră ştiu asta.

Totul constă în ceea că iubirea reprezintă poporul nostru. Cea mai bună confirmare a acestui lucru îl arată armata noastră. Atunci îşi acoperă cu propriul corp fratele de lângă el. Rusia tot înainte!”, a spus, vineri, Vladimir Putin.

Putin a spus și că Rusia își va implementa „toate planurile”, deoarece „totul se reduce la fapte”.

„Când au mers la referendumul de la Sevastopol, din Crimeea, pe 17 martie 2014. Ei trăiesc pe pământul lor şi au vrut să se unească cu patria-mamă istorică, Rusia. Aveau tot dreptul să facă acest lucru şi şi-au atins obiectivul. Să îi felicităm cu această ocazie măreaţă. Felicitări! De-a lungul timpului, Rusia a făcut multe pentru a ridica Crimeea şi Sevastopolul. Am făcut lucruri care nu sunt evidente la prima vedere – acestea sunt de natură fundamentală – aprovizionare cu gaze, cu energie electrică, utilităţi, restaurarea reţelei de drumuri, construirea unor drumuri noi, autostrăzi şi poduri.

Am fost nevoiţi să scoatem Crimeea din poziţia degradantă şi din condiţiile în care Crimeea şi Sevastopol se aflau când făceau parte dintr-un alt stat, care a înfiinţat aceste teritorii într-o bază reziduală. Dar nu acesta este subiectul, ci faptul că noi ştim ce avem de făcut mai departe, cum să facem şi cu ce cost. Şi ne vom implementa toate planurile. Crimeea şi populaţia din Sevastopol au ales corect când au pus o barieră în calea naţionalismului, a nazismului şi a naţionalismului extrem, pentru că ceea ce se întâmplă în aceste teritorii continuă, încă. Oamenii care trăiesc în Donbas şi-au arătat, de asemenea, dezacordul faţă de lovitura de stat şi au fost iniţiate imediat operaţiuni punitive împotriva lor. Ei au fost scufundaţi într-o blocadă şi bombardaţi constant. Au fost supuşi unor raiduri aeriene, iar acesta este ceea ce noi numim genocid.

Să îi scăpăm pe aceşti oameni de suferinţă şi de genocid a fost principalul motiv, principala motivaţie şi principalul obiectiv al operaţiunii pe care am început-o în Donbas şi în Ucraina. Acesta este obiectivul şi, ca să citez din Biblie, nu există o iubire mai mare decât atunci când cineva îşi dă sufletul pentru prietenii săi. Iar noi putem vedea faptele eroice ale oamenilor noştri, în decursul acestei operaţiuni.

Aceste cuvinte din Sfânta Scriptură a creştinismului reprezintă ceva foarte drag celor care practică această religie, însă totul se reduce la fapte, ca această valoare universală pentru toate popoarele şi toate confesiunile din Rusia şi mai presus de orice, pentru poporul nostru. Iar cea mai bună confirmare a acesteia este modul în care oamenii noştri luptă în cursul acestei operaţiuni militare, umăr la umăr, ajutându-se reciproc şi dacă va fi nevoie, se vor proteja unul pe celălalt pe câmpul de luptă, în faţa gloanţelor, ca fraţii. Nu am mai avut de multă vreme o astfel de unitate”, a mai spus liderul de la Kremlin.

Sursă: captură Digi24