Rusia retrage trupele de la granița cu Armenia

Rusia își retrage trupele de lângă Europa! Sute de soldați ruși se pregătesc să se retragă de pe pozițiile lor de-a lungul granițelor cu Armenia, a confirmat Kremlinul, marcând o schimbare semnificativă între cei doi foști aliați.

Hayk Konjoryan, liderul parlamentar al partidului de guvernământ din Armenia, Contractul Civil, a declarat joi că „s-a ajuns la un acord” pentru retragerea gărzilor de frontieră rusești din regiunile Tavush, Syunik, Vyats Dzor, Gegharkunik și Ararat, situate de-a lungul frontierei tensionate cu vecinul Azerbaidjan.

Anunțul survine la doar o zi după ce premierul armean Nikol Pashinyan s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova, pentru a discuta „chestiuni bilaterale și regionale de importanță majoră”.

Întrebat dacă retragerea trupelor rusești de la graniță, care oficial fac parte din serviciul de securitate FSB al Rusiei, a fost abordată în cadrul întâlnirii, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a răspuns afirmativ, notează agenția de presă de stat TASS, citată de POLITICO.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Relațiile dintre cele două state au fost tensionate în ultimii ani

Prin urmare, relațiile dintre Rusia și Armenia, fost stat sovietic, au atins un minim istoric în ultimii ani. Alianța militară CSTO, condusă de Rusia și din care Armenia face parte, a respins solicitările Erevanului de intervenție atunci când Azerbaidjanul a declanșat o ofensivă împotriva țării în septembrie 2022.

De asemenea, Pashinyan a acuzat forțele ruse de menținere a păcii, desfășurate în regiunea separatistă azeră Nagorno-Karabah în urma conflictului din 2020, că și-au abandonat pozițiile atunci când trupele azere au declanșat o ofensivă pentru a cuceri teritoriul, determinând un exod în masă al celor 100.000 de locuitori de etnie armeană.

Erevanul a anunțat că nu va mai contribui financiar la OTSC și și-a suspendat efectiv statutul de membru. Această alianță militară mai include Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Într-o mișcare considerată o critică la adresa Kremlinului, Armenia a organizat exerciții militare comune cu forțele americane, a trimis ajutoare umanitare în Ucraina și chiar a sugerat posibilitatea de a solicita aderarea la Uniunea Europeană în viitor.

„Modelul prin care avem probleme cu vecinii noștri și trebuie să invităm pe alții să ne protejeze – nu contează cine sunt acești alții – este un model foarte vulnerabil”, a declarat Pashinyan, anul trecut, pentru POLITICO.