Serviciile de Securitate suedeze au trimis un comunicat de presă prin care spun că ”Rusia este în prezent cea mai mare ameninţare”.

”Acţiunile regimului sunt imprevizibile şi acesta este înclinat să-şi asume mari riscuri”, mai adaugă serviciile de securitate suedeze.

În comunicat se mai arată că războiul ruso-ucrainean a schimbat complet situația de securitate, reiterând că Federația Rusă reprezintă acum o ameninţare militară în zona imediată a Suediei.

Nu în ultimul rând, Serviciile de Securitate suedeze spun că țara condusă de Vladimir Putin reprezintă și o ameninţare la adresa securităţii sale interne.

„Rusia consideră Suedia ca parte a Europei, NATO şi Occidentului colectiv şi asta măreşte ameninţarea la adresa Suediei”, a declarat Daniel Stenling, şeful contrainformaţiilor, într-o conferinţă de presă.

Serviciile au mai spus că ”puterile străine cheltuiesc vaste resurse pentru a dobândi ilegal tehnologie avansată în Suedia”.

Aderarea Suediei și Finlandei la NATO este „o chestiune de timp

Suedia și Finlanda sunt pe drumul cel bun pentru a deveni membre NATO în acest an, a declarat miercuri ministrul suedez de externe, pe fondul negocierilor tensionate cu Turcia cu privire la admiterea lor.

Întrebat de Silvia Amaro de la CNBC dacă aderarea Suediei se va realiza cu adevărat, având în vedere tensiunile cu Ankara, Tobias Billström a declarat: „Bineînțeles că da”.

„La urma urmei, avem 28 de state membre din cele 30 care sunt deja membre ale NATO care au ratificat deja cererile pentru Suedia și Finlanda. Așa că da, desigur, este doar o chestiune de timp.”

El a adăugat că este o veste bună faptul că președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat săptămâna aceasta că țara sa este pregătită să reia negocierile după ce le-a suspendat pe termen nelimitat la sfârșitul lunii ianuarie.

Opoziția Turciei față de aderarea la NATO a Suediei și Finlandei se concentrează pe faptul că, în opinia Turciei, acestea adăpostesc militanți ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În timpul unei reuniuni NATO care a avut loc la Madrid în iunie 2022, cele trei țări au semnat un acord care trasează calea spre un compromis, Ankara solicitând garanții suplimentare împotriva terorismului, în special din partea Suediei.