Rusa respinge propunerea ONU

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că Rusia are nevoie ca banca sa agricolă de stat, şi nu o filială a băncii, aşa cum a propus Organizaţia Naţiunilor Unite, să fie reconectată la sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT.

„Toate condiţiile noastre sunt perfect cunoscute. Ele nu au nevoie de interpretare, sunt absolut concrete şi toate acestea sunt absolut realizabile”, a afirmat Peskov.

„Prin urmare, Rusia îşi menţine poziţia responsabilă, clară şi consecventă, care a fost exprimată în mod repetat de către preşedintele Putin” , a adăugat el.

Rusia susține că acordul a fost însoţit de un acord pentru a facilita propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte ale Rusiei, dar acesta nu a fost respectat.

Putin a precizat că exporturile sale de cereale şi îngrăşăminte, deşi nu sunt sancţionate în mod specific de Occident, se confruntă în practică cu bariere din cauza sancţiunilor care afectează accesul la porturi, asigurări, logistică şi plăţi – inclusiv retragerea băncii agricole Rosselhozbank din SWIFT.

Ulterior, ONU a propus că o subsidiară a Rosselhozbank cu sediul în Luxemburg ar putea solicita imediat SWIFT să „activeze efectiv accesul” băncii în termen de 30 de zile.

„Acordurile stipulează că SWIFT trebuie să fie deschisă pentru Rosselhozbank şi nu pentru o subsidiară a sa. Adică, vorbim despre necesitatea de a ne întoarce la elementele de bază, la acorduri care au fost iniţial în vigoare şi despre care ni s-a promis că vor fi îndeplinite”, a declarat Peskov.

„Preşedintele a spus clar că în momentul în care vor fi îndeplinite, atunci înţelegerea va fi reluată imediat. Dar nu invers”, a insistat el.

Uniunea Europeană a criticat Rusia

Oficialii europeni au spus că oferta Moscovei de a livra un milion de tone de cereale ţărilor africane a fost o „parodie de generozitate”.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, în cadrul summitului anual G20 de la New Delhi, a spus că acordul privind cerealele a permis livrarea unui volum de peste 30 de ori mai mare ţărilor vulnerabile decât cel oferit de Rusia pentru Africa.

„Ce cinism şi dispreţ pentru ţările africane!”, a remarcat Michel în comentarii adresate reprezentantului Rusiei la summit, ministrul de externe Serghei Lavrov.

„Nu numai că aţi decis să vă retrageţi din acest acord de la Marea Neagră, dar, în acelaşi timp, atacaţi infrastructura portuară”, a spus el. „Blocaţi porturile care permit accesul la Marea Neagră şi chiar la Dunăre”, a denunţat preşedintele Consiliului European.

Putin, atac dur la adresa Occidentului

Liderul Rusiei a precizat că Occidentul a provocat în mod deliberat conflictul din Ucraina, pentru a frâna dezvoltarea Federației Ruse.

În cadrul unei întâlniri cu tinerii oameni de știință de la Centrului Nuclear Federal Rus, șeful statului și-a amintit de discuția pe care a avut-o anterior cu specialiștii din Sarov în 2014.

„Atunci numai detractorii noștri făceau primii pași în încercările de a ne limita suveranitatea tehnologică, de a împiedica dezvoltarea noastră, atunci noi am spus că trebuie făcuți pași energici pentru a ne asigura suveranitatea tehnologică”, a remarcat Putin.

„Trebuie să spun că prognozele noastre s-au confirmat, lucrurile s-au petrecut chiar așa, au provocat încă acest conflict în Ucraina, au profitat de asta”, a constatat președintele.

Putin a mai spus că totul a fost făcut în mod intenționat pentru a crea condiții suplimentare pentru limitarea creșterii noastre economice și frânarea dezvoltării Rusiei.

„Încă pe atunci (în 2014) noi am început să ne gândim ce să facem pentru a ne asigura suveranitatea. S-au făcut multe, dar multe, desigur, rămân încă de făcut”, a subliniat Putin.