Rusia a acuzat Occidentul de ipocrizie pentru reacţia sa în cazul avionului companiei Ryanair deturnat de autorităţile belaruse, a anunțat Meduza.

„Este şocant faptul că Occidentul consideră „şocant” incidentul din spaţiul aerian al Belarusului. Occidentul ar trebui să fie şocat de aterizarea forţată în Austria a avionului preşedintelui bolivian la cererea SUA, fie nu ar trebui să fie şocat de comportamentul similar al altora”, a scris a comentat pe pagina sa de facebook, Maria Zaharova, reprezentantului oficial al Ministerului rus de Externe.

În postarea sa, Zaharova nu a menționat și despre reținerea unui cetățean rus, Sofia Sapega, iubita lui Roman Protasevici – fostul redactor-șef al canalului Telegramă de opoziție NEXTA. Acesta a fost acuzat în Belarus de organizarea revoltelor în masă.

Reacția directorului RyanAir

Directorul RyanAir, Michael O’Leary, a arătat că incidentul din Belarus reprezintă o deturnare și o piraterie sponsorizată de stat.

Autorităţile belaruse au recurs la un avion de vânătoare şi au semnalat o falsă alertă cu bombă pentru a forţa un avion al companiei aeriene irlandeze Ryanair ce efectua o cursă între Grecia şi Lituania – ţări membre ale UE şi ale NATO – să aterizeze la Minsk, unde l-au arestat pe pasagerul Roman Protasevici, un tânăr jurnalist de opoziţie din Belarus.

În timp ce zbura de la Atena la Vilnius, avionul a fost interceptat de o aeronavă militară MiG-29 și obligat să aterizeze pe aeroportul din capitala statului Belarus, sub pretextul unei amenințări cu bombă, care s-a dovedit falsă.

Liderii blocului comunitar se vor întâlni luni seară într-o reuniune extraordinară a Consiliului European la care ar urma să fie discutate și sancțiuni pentru regimul Lukașenko. De asemenea, liderii UE și SUA au cerut o anchetă internațională în acest caz.