Un jurnalist opozant al regimului lui Lukașenko a fost arestat. Ce spun liderii europeni

Jurnalistul opozant a fost arestat duminică, pe aeroportul din Minsk, după ce a coborât dintr-un avion pe ruta Atena-Vilnius. Canalul de Telegram Nexta al opoziției din Belarus spune că avionul a fost interceptat de către aviația militară și deviată de pe traiectorie în urma unei alerte cu bombă. În acest context, președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a făcut apel la Uniunea Europeană și la NATO.

Jurnalistul opozant a fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare a realegerii în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Liderul Comisiei Europene a reacționat imediat

După informațiile apărute cu privire la arestarea jurnalistului opozant, liderul Comisiei Europene, Ursul von der Leyen, a reacționat imediat și a cerut continuare cursei avionului cu toți pasagerii la bord.

“TOȚI pasagerii trebuie să își poată continua călătoria către Vilnius imediat și să le fie asigurată siguranța. Orice încălcare a regulilor internaționale de transport aerian trebuie să aibă consecințe”, a scris pe Twitter șefa CE.

Șeful diplomației UE  intervenit și el

La scurt timp după mesajul președintelui Comisiei Europene, șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell Fontelles a notat pe pagina sa de Twitter că guvernul din Belarus este responsabil pentru toți pasagerii.

Adina Vălean a precizat că avionul a decolat de la Minsk

Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi, a precizat că avionul și-a reluat zborul, însă nu a spus nimic despre soarta jurnalistului opozant.