Presa internațională notează că autoritățile de la Berlin au blocat zborurile rusești ce urmau să aterizeze pe aeroporturile germane. Se pare că decizia a fost luată într-o măsură de reciprocitate, a anunțat, miercuri, Ministerul german al Transporturilor.

De menționat este faptul că, decizia luată de Germania vine după ce autoritățile din Moscova nu au acordat autorizațiile necesare pentru zboruri operate de compania germană Lufthansa.

Mai exact, două curse Lufthansa care urmau să decoleze miercuri dimineața din Germania spre Rusia au fost anulate, în contextul în care responsabilii ruși nu au asigurat permisele necesare la timp, informația fiind confirmată de Minsterul german.

„În baza practicii reciprocității, Autoritatea Aviatică Federală nu a emis, la rândul său, alte permise pentru zborurile companiilor rusești, cât timp acordarea autorizațiilor de către partea rusă se lasă așteptate”, precizează sursa citată.

Astfel, ca urmare a deciziei Ministerului, trei curse Aeroflot au fost afectate marți și alte patru, miercuri. Sursa citată a mai adăugat că odată ce partea rusă reia acordarea autorizațiilor pentru Lufthansa, autorizarea zborurilor rusești de către partea germană va fi, de asemenea, reluată.

Ce explicații are Moscova

Ministerul german nu a spus clar care este motivul pentru care autoritățile ruse au blocat zborurile Lufthansa, atrăgând răspunsul similar din partea autorităților germane.

De cealaltă parte, presa internațională subliniază faptul că mai multe zboruri operate de linii aeriene din Europa, între care Air France, au fost anulate săptămâna trecută după ce autoritățile aviatice ruse au respins planurile de zbor spre Moscova care ocoleau spațiul aerian al Republicii Belarus.

În ceea ce privește explicațiile Rusiei, după cele întâmplate, Moscova a invocat motive „tehnice” pentru respingerea planurilor de zbor.

De menționat este faptul că Lufthansa este una dintre companiile aeriene care au dat curs cererii formulate de Uniunea Europeană, de evitare a spațiului aerian belarus.

Cererea UE, dublată de interdicția ca avioanele din Belarus să utilizeze spațiul aerian și aeroporturile statelor din blocul comunitar, vine după incidentul de pe 23 mai. Mai exact, atunci când președintele republicii ex-sovietice, Aleksandr Lukașenko, a trimis un avion militar pentru a obliga o cursă civilă Ryanair să aterizeze la Minsk. La bordul cursei deturnate la Minsk se aflau jurnalistul de opoziție Roman Protasevici și partenera sa, cetățean rus, Sofia Sapega.