Rusia pregătește un atac cu cel mai puternic armament pe care îl are. SUA se pregătesc de acest scenariu

Tiger Team, numele sub care este cunoscută echipa, examinează și riposta în cazul în care Putin intră pe teritoriul NATO ca să atace convoaiele cu arme și ajutoare destinate Ucrainei, după cum afirmă o serie de oficiali implicați în demers. Întâlnindu-se de trei ori pe săptămână în ședințe secrete, echipa analizează totodată eventuala ripostă în cazul în care Rusia ar încerca să împingă războiul și în țări vecine, inclusiv în Moldova și Georgia, precum și modul în care țările europene ar trebui să se pregătească în fața unui flux de refugiați la o scară nemaivăzută în ultimele decenii.

Este de așteptat ca toate aceste eventualități să se afle în centrul discuțiilor la reuniunea de joi, de la Bruxelles, când președintele Biden se întâlnește cu liderii celor 29 de țări membre ale NATO – o ședință desfășurată cu ușile închise, fără telefoane mobile și fără consilieri – pentru prima oară de când Putin a invadat Ucraina.

Cu doar o lună în urmă, asemenea scenarii păreau mai degrabă teoretice. Dar astăzi, de la Casa Albă și până la sediul NATO din Bruxelles, s-a încetățenit convingerea că Rusia ar putea recurge la cele mai puternice arme din arsenalul său pentru a depăși impasul de ordin militar în care se află, arată The New York Times.

Miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat urgența unor astfel de pregătiri, spunându-le pentru prima dată reporterilor că, indiferent dacă rușii folosesc arme de distrugere în masă doar în interiorul Ucrainei, ele pot avea „consecințe grave” pentru populația din statele membre ale NATO. El părea astfel să se teamă că norii chimici sau radioactivi ar putea trece peste graniță. Întrebarea în discuție este dacă astfel de daune colaterale ar putea fi considerate un „atac” la adresa NATO în conformitate cu Carta sa or, asta ar putea necesita o ripostă militară comună.

Actuala echipă a fost înființată printr-o notă semnată de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, pe 28 februarie, la patru zile după lansarea invaziei, după cum afirmă unii oficiali implicați în proces, care au vorbit sub condiția anonimatului dată fiind importanța specială a planului. În culise, diverse versiuni ale planului au circulat luni de zile, dorindu-se astfel ca guvernul SUA să fie pregătit în eventualitatea unei invazii ruse în Ucraina.

Miercuri, Biden a plecat spre Europa, dar atât el, cât și Stoltenberg avertizaseră deja că există tot mai multe dovezi din care ar reieși că Rusia se pregătește să folosească arme chimice în Ucraina. E vorba despre niște probleme cu care Europa nu s-a mai confruntat de pe vremea Războiului Rece, când NATO număra mai puține state membre, iar Europa Occidentală se temea de un atac sovietic îndreptat împotriva Germaniei.

Problemă majoră

O problemă majoră examinată de Tiger Team este pragul care ar putea determina alianța să apeleze la forțe militare în Ucraina. Biden a spus clar că este foarte reticent în această privință, el temându-se că o confruntare directă cu Rusia ar putea scăpa conflictul de sub control. „Asta ar însemna un Al Treilea Război Mondial”, a spus el recent.

O a doua echipă de oficiali, creată tot prin nota lui Sullivan din 28 februarie, examinează șansele pe termen lung ale Statelor Unite de a-și întări poziția geopolitică în urma invaziei lui Putin. La Casa Albă, tot mai mulți sunt convinși că liderul rus a făcut o eroare strategică uriașă – una care va slăbi poziția Rusiei, îi va paraliza economia și îi va îndepărta ani de zile pe eventualii săi aliați. Dar suntem la începutul conflictului, avertizează alți oficiali, iar această concluzie s-ar putea dovedi prematură.

Temerea imediată e legată de ce ar mai putea face Putin în continuare, mânat fiind de dorința de a salva un efort militar eșuat sau de a-și drege cumva poziția ca forță de temut.

Oficialii cred că sunt puține ‚șanse’ ca Putin să apeleze la arme nucleare. Dar faptul că Rusia tot spune că are acest arsenal pregătit și că l-ar putea folosi pentru a răspunde la orice amenințare care, în opinia sa, ar fi chiar de ordin ‚existențial’, a pus Washingtonul în alertă maximă.

Miercuri, Sullivan le-a spus reporterilor că Biden va discuta cu aliații „cum pot fi percepute retorica și comentariile Rusiei cu privire la toată această poveste cu folosirea armamentului nuclear”.

Atacul unui membru al alianței, un atac împotriva tuturor

“Dacă Putin ar ataca intenționat o țară NATO, el nu numai că ar atrage forța alianței militare asupra Rusiei, ci, probabil, s-ar trezi în fața trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei”, le-a declarat Artis Pabriks, ministrul apărării al Letoniei, reporterilor care, luna aceasta, îl însoțesc în țara sa pe generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major Intrerarme.

„Va avea parte de Articolul 5”, a spus domnul Pabriks, el făcând astfel referire la angajamentul NATO potrivit căruia atacul asupra unui membru al alianței reprezintă un atac împotriva tuturor. „Dacă se va izbi de articol, practic, asta ne-ar implica și în Ucraina”, a spus domnul Pabriks, care a adăugat: „Nu are nicio cale de ieșire din toate astea. Deci, nu cred să fie atât de prost.”

La sfârșitul săptămânii trecute, senatorul Angus King, din statul Maine, congresman independent și membru al Comisiilor din Senat pentru serviciile de informații și din cadrul forțelor armate, a vizitat granița polono-ucraineană, s-a întâlnit cu oficiali din țările aliate, a vizitat un centru de primire a refugiaților și a discutat cu ucraineni. King a spus că, întrucât forțele ruse se căznesc să înainteze, Putin ar putea încerca să ajungă la un acord diplomatic, ar putea să-și intensifice bombardamentul asupra orașelor ucrainene făcându-le una cu pământul sau ar putea să ia cu asalt Occidentul printr-un atac informatic.

“A patra variantă ar însemna o agravare în vederea unei relaxări, respectiv arma tactică nucleară”, a spus King, el pomenind astfel doctrina militară rusească potrivit căreia arma nucleară ar fi folosită ca avertisment pentru ca mai apoi să urmeze negocierile.