Ba mai mult, rușii nu au reușit nici măcar să țină la sol sau să distrugă complet capacitățile aeriene de atac ale Ucrainei. Este o nouă dovadă a faptului că Rusia are probleme mari, iar planificarea acestei invazii devine, de la o zi la alta, un mare eșec.

”Una dintre cele mai mari surprize ale războiului din Ucraina este eșecul Rusiei de a învinge Forțele Aeriene Ucrainene”, a titrat recent ziarul The New York Times. „Analiștii militari s-au așteptat ca forțele ruse să distrugă sau să paralizeze rapid apărarea antiaeriană și aeronavele militare ale Ucrainei, dar nimic din asta nu s-a întâmplat”, a subliniat publicația americană.

The Week amintește că Rusia a invadat Ucraina „cu un arsenal de avioane de luptă avansate, cu bombardiere și rachete ghidate, dar pierderile semnificative suferite în cele peste 3 săptămâni de luptă ridică semne de întrebare serioase privind capacitatea Moscovei de a domina pe deplin cerul Ucrainei”, adaugă The Wall Street Journal.

Ucraina aruncă în luptă o combinație de sisteme de apărare aeriană

Cum au reușit totuși avioanele de luptă ale Ucrainei și sistemele de apărare aeriană, datând din epoca sovietică, să învingă performantele avioane ale Rusiei?

În primul rând, Ucraina a fost creativă, aruncând în luptă o combinație de sisteme de apărare aeriană S-300, vechi de zeci de ani, drone turcești Bayraktar TB-2 și rachete antiaeriene Stinger, furnizate de SUA.

Bateriile de rachete antiaeriene ale Ucrainei i-au forțat pe „piloții ruși să zboare mai jos, pentru a scăpa de aceste sisteme, dar asta i-a pus în raza de acțiune a armelor transportate pe umăr”, precum rachetele Stinger, relatează WSJ. Pierderile semnificative provocate de aceste arme au limitat zborurile rusești.

Își folosește avantajul pe teren propriu

În al doilea rând, în ciuda faptului că are doar aproximativ 55 de avioane de luptă funcționale, Ucraina își folosește avantajul pe teren propriu.

„Ucraina a fost eficientă pentru că operăm pe propriul nostru teren”, spune purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, Yuriy Ihnat. „Inamicul care zboară în spațiul nostru aerian zboară în zona sistemelor noastre de apărare aeriană”, susține el.

Potrivit ucrainenilor, aeronavele inamice au fost doborâte cu avioanele de vânătoare Su-27 și sistemele antiaeriene S-300 și BUK M-1. Totodată, forțele ucrainene au făcut publice imagini cu o dronă turcească de atac Bayraktar TB2 care bombardau un convoi rusesc la nord de Crimeea.

În al treilea rând, în cei opt ani de când Rusia a anexat Crimeea, „am dezvoltat tehnici diferite pentru a izbi inamicul drept în față”, a mai spus Ignat. De asemenea, apărarea aeriană a Ucrainei a „beneficiat de pe urma noilor abordări de luptă pe care armata le-a dezvoltat după ce s-a reorientat spre NATO și și-a abandonat comanda centralizată din epoca sovietică”, a mai spus oficialul ucrainean.

Bătălia Rusiei pentru cerul Ucrainei depinde, în unele privințe, și de zonele de la sol pe care le controlează. Experții spun că „atâta timp cât Rusia lansează majoritatea atacurilor din afara Ucrainei, acestea sunt limitate în ceea ce privește spațiul aerian enorm al Ucrainei”.