Opinia NATO: Dronele căzute în România sunt doar incidente neprevăzute

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană ne ia o piatră de pe inimă. El a spus, joi, că Rusia nu a trimis drone în mod deliberat spre România.

După părerea sa, dronele căzute pe teritoriul românesc sunt ca urmare a unor incidente neprevăzute.

Mircea Geoană a declarat că există probabilitatea ca astfel de situaţii să mai apară. Geoană a subliniat că nu există informaţii potrivit căror Rusia ar ataca deliberat teritoriul aliat. În același timp, Alianța ia măsuri în continuare de întărire a protecţiei teritoriului aliat, inclusiv cel al României.

„Mesajul meu este acelaşi, şi de la Chişinău, şi de la Bucureşti, şi de la Bruxelles, şi de la Washington: aveţi încredere că NATO ne facem datoria şi, dacă mai pot apărea astfel de situaţii, ele sunt incidente, nu accidente.

Nu vedem niciun fel de intenţii din partea Rusiei să declanşeze ceva împotriva NATO, iar descurajarea pe care noi o arătăm prin această forţă colectivă este cea mai bună apărare. Nu avem în faţa noastră un atac deliberat împotriva unui stat aliat, în cazul de faţă România.

Este foarte important să facem această linie de demarcaţie. Incidente, accidente se pot întâmpla, s-au mai întâmplat, posibil să se mai întâmple şi în viitor, dar nu avem în faţa noastră un atac deliberat din partea Federaţiei Ruse împotriva unui teritoriu de stat aliat”, a afirmat Mircea Geoană.

Situația de la granița României este evaluată în continuare

Oficialul Alianţei Nord-Atlantice a dat asigurări că structurile militare ale NATO şi cele militare ale României sunt în contact permanent pe tot ce înseamnă schimb de informaţii şi evaluarea acestei situaţii.

„Suntem în contact permanent cu aliatul nostru român. Ambasadorul nostru la NATO a făcut o informare completă aliaţilor în cursul zilei de ieri şi suntem în permanent contact cu conducerea politică şi militară a României. Secretarul general a avut o convorbire telefonică cu preşedintele Iohannis”, a adăugat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO, a declarat și zilele trecute că nu există indicii legate de vreo intenție a Rusiei să atace un membru al Alianței. Totuși, el înțelege îngrijorările cetățenilor români întrucât țara vecină este în război de un an și câteva luni.

„Nu sunt indicii că Federaţia Rusă să aibă vreo intenţie de a ataca un stat aliat, că este România, că este oricine altcineva. Şi acest lucru este dat de puterea şi de forţa alianţei noastre. Noi suntem primul element de descurajare (…)” a spus Geoană.

Mircea Geoană a salutat decizia SUA de a suplimenta poliţia aerienă în zona Mării Negre. Acolo vom avea, pe lângă cei 5.000 de soldaţi (militari aliaţi care sunt astăzi pe teritoriul nostru), elemente suplimentare. Potrivit lui, acest lucru trebuie să ne liniştească şi să ne dea foarte multă încredere.