Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Internet, Rosselkhoznadzor a precizat că este vorba de o restricţie temporară care a fost impusă de existenţa unor cazuri în care autorizaţiile fitosanitare din Bulgaria au fost falsificate de terţe părţi.

'Începând de la 1 septembrie, Rosselkhoznadzor a decis să interzică importul tuturor produselor cu autorizaţii fitosanitare emise în Bulgaria pe teritoriul Federaţiei Ruse', se arată în comunicatul de presă.

La începutul acestui an, Rusia a interzis importul de produse din Bulgaria şi de asemenea a încetat să mai accepte autorizaţii fitosanitare eliberate de Agenţia pentru siguranţa alimentelor din Bulgaria (BFSA), după ce a descoperit că unele din aceste autorizaţii au fost falsificate pentru a prezenta drept alimente produse în Bulgaria când de fapt proveneau din Brazilia, China sau Maroc.

În paralel, începând din luna august a anului trecut, Moscova interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările ce au impus sancţiuni Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Lista includea produse din carne şi lapte, precum şi fructe şi legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia şi Norvegia. Înaintea instituirii embargoului, circa 6.000 de companii europene exportau în Rusia produse agroalimentare, acestea fiind înlocuite în prezent de societăţi din Asia, Africa şi America Latină, dar şi din ţări europene care nu sunt membre ale UE, cum este Serbia.

SURSA: Agerpres