După o pauză îndelungată, Rusia e emis marţi euroobligaţiuni pe zece ani, în valoare de 1,75 miliarde de dolari, mai puţin decât a obţinut în plasamentele anterioare, şi la un randament relativ ridicat, de 4,75%, ceea ce arată lipsa de încredere a investitorilor occidentali, din cauza sancţiunilor impuse creditorilor ruşi de UE şi SUA.

Siluanov a afirmat că de acum înainte Rusia nu intenţionează să angajeze bănci internaţionale nici pentru a ajuta la emiterea bondurilor şi nici pentru a acţiona ca agent fiscal. Totuşi, Rusia va continua să negocieze cu Euroclear Bank şi alte organizaţii internaţionale, a dat asigurări ministrul rus de Finanţe.

"Nimeni nu poate vorbi de mişcarea liberă a capitalului dacă nu permite companiilor şi băncilor să câştige bani. Este absurd", a afirmat Anton Siluanov. Acesta a adăugat că în ciuda presiunilor investitorii străini au achiziţionat bonduri de 1,2 miliarde de dolari, restul de 500 milioane de dolari fiind achiziţionate de bănci ruseşti care nu sunt de stat.

Randamentul de 4,75 a fost "în întregime acceptabil" în actualele condiţii de pe piaţă, a apreciat oficialul rus.

Guvernul de la Moscova nu este expus sancţiunilor, dar, recent, UE a avertizat băncile să fie atente la riscul ca emisiunea de obligaţiuni să nu fie în cele din urmă în beneficiul entităţilor sancţionate, cum ar fi băncile de stat din Rusia.

Pe lângă emisiunea de obligaţiuni, Guvernul rus intenţionează să-şi reducă participaţia la o serie de mari companii de stat, printre care se numără şi societăţile petroliere Rosneft şi Bashneft, în ideea de a acoperi o parte din deficitul bugetar apărut în urma scăderii preţului la petrol, care asigură jumătate din veniturile la buget. Pentru aceste vânzări, Executivul de la Moscova vrea să angajeze consultanţi din rândul băncilor occidentale.

Rusia, care nu a mai emis obligaţiuni denominate în valută de peste doi ani, în urma sancţiunilor şi a creşterii randamentelor, a prevăzut în bugetul pe acest an plasarea de eurobonduri în valoare de trei miliarde de dolari. AGERPRES