Pericol mare în Marea Neagră, ca urmare a războiului din Ucraina!

Ucrainenii au minat Marea Neagră, însă cablurilor acestora au început să se rupă, iar minele plutesc în derivă

Informaţia de ultimă oră vine din partea Rusiei, care avertizează ţările cu ieşire la Marea Neagră, implicit şi România, asupra pericolului cauzat de minele aşezate de ucraineni după debutul războiului.

Sâmbătă, ruşii au avertizat cu privire la pericolul reprezentant de deriva minelor depuse de forţele navale ucrainene în Marea Neagră.

Pentru că au început deja să se rupă cablurile acestora, minele ar putea ajunge chiar şi în Strâmtoarea Bosfor şi, mai departe, în Marea Mediterană, transmite France Presse.

Ruşii spun că este vorba despre mine “perimate”, vechi de zeci de ani

„După debutul operaţiunii militare ruse (24 februarie), forţele navale ucrainene au instalat bariere de mine în largul porturilor Odesa, Otceakov, Cernomorsk şi Iujnii”, se arată într-un comunicat al FSB (serviciul rus de securitate).

Ruşii mai precizează că este vorba despre mine “perimate”, fabricate în prima jumătate a secolului XX.

Din cauza furtunilor, cablurile ce leagă minele de ancore au început să se rupă, se mai arată în comunicatul citat.

„Afectate de vânt şi curenţi, minele sunt în derivă în mod liber în partea de vest a Mării Negre”, au mai transmit reprezentanţii FSB, care au vorbit despre „starea tehnică nesatisfăcătoare”.

Finalul războiului, tot mai aproape în Ucraina?

În tot acest timp, un moment decisiv pentru războiul din Ucraina ar putea avea loc săptămână viitoare, pe 24 martie.

Liderii statelor din Alianța Atlanticului de Nord (NATO) se vor întâlni pentru a discuta despre războiul de pe teritoriul Ucrainei.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat anterior că în cadrul acestui summit va prezenta propunerea ministrului polonez al Apărării de a trimite ajutor umanitar și pentru menținea păcii în Ucraina, propunere ce a fost deja prezentară la reuniunea de la Bruxelles.

Alături de Polonia se află și Danemarca, al cărui ministru al Apărării a declarat că ”Guvernul danez este gata să trimită trupe în Ucraina ca parte a unei misiune de menţinerea păcii dacă astfel poate contribui la încheierea acestui război sângeros”.

Potrivit presei internaționale, viceprim-ministrul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a discutat această propunere alături de colegii săi din Cehia și Slovenia atunci când se aflau la Kiev.