Rusia avertizează: Țările UE vor plăti toate costurile în viitor

În prezent, Rusia este un exportator important de petrol și gaze naturale pentru Uniunea Europeană, cu cote de 45% și 27%. Vyacheslav Volodin susține că Statele Unite ale Americii împing Europa să abandoneze transportatorii energetici ruși, ceea ce este neprofitabil pentru UE.

„Evident că acum, prin promovarea sancțiunilor împotriva resurselor energetice rusești, Washingtonul urmărește să ocupe piața europeană. Ponderea livrărilor americane de petrol și gaze către Europa este de 8% și 6%. Creșterea prețurilor la energie este, de asemenea, parte a acestui plan.

Țările UE vor plăti toate costurile în viitor care vor fi obligate să cumpere combustibili fosili din SUA la un preț mult mai mare. Toate acestea vor cădea pe umerii companiilor și cetățenilor europeni”, a scris Vyacheslav Volodin pe Telegram, marți, relatează Interfax.

Vyacheslav Volodin a explicat că Federația Rusă se străduiește să-și susțină economia națională, după ce SUA și UE au convins companiile internaționale să participe la sancțiuni financiare împotriva Rusiei.

„După ce a părăsit piața rusă, nu va fi ușor să revenim la ea, ceea ce este un exemplu al anului 2014. Astăzi este extrem de important ca Guvernul și Duma de Stat să găsească soluții pentru a menține locurile de muncă ale cetățenilor noștri în acele segmente de piață de unde au plecat companiile străine. Și abordările în acest sens pot fi foarte diferite”, a adăugat Vyacheslav Volodin.

Reamintim că, drept răspuns la sancțiunile economice ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite ale Americii, autoritățile ruse au avertizat oficialii occidentali că prețul petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul.

Cotaţiile la petrol vor bate toate recordurile

Dacă Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană interzic importurile de petrol din Rusia, atunci prețul actual al petrolului ar putea ajunge la 300 de dolari barilul, a informat, luni, vicepremierul rus Aleksandr Novak.

„Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecinţe catastrofale pentru piaţa globală. Creşterea preţurilor riscă să fie imprevizibilă. Ar putea ajunge la 300 de dolari per baril, dacă nu mai mult”, a explicat Aleksandr Novak, relatează Reuters şi AFP

De asemenea, sancțiunile occidentale aplicate Rusiei au paralizat economia națională, prin înghețarea a aproximativ jumătate din activele Băncii Centrale.

Economia Rusiei e distrusă

Inflația va afecta nivelul de trai al rușilor, iar elitele economice ale țării vor resimți pe pielea lor aceste sancțiuni din cauza restricțiilor de călătorie. Totul ar putea culmina cu creșterea nemulțumirii rușilor, potrivit Vice.

Moneda Rusiei s-a prăbușit după ce liderii occidentali au anunțat sancțiuni fără precedent menite să paralizeze Moscova, semnalând o criză iminentă despre care experții spun că va adânci izolarea țării și va alimenta nemulțumirile sociale. Potrivit datelor oficiale, rubla rusească s-a prăbuşit cu 30% faţă de dolarul american, după ce președintele Vladimir Putin a invadat Ucraina.

După cum se știe, statele occidentale au anunțat un set de noi sancțiuni pentru a pedepsi Rusia, inclusiv excluderea a şapte bănci ruseşti, printre care se numără VTB Bank PJSC şi Bank Rossiya, de la sistemul de plăți SWIFT.

De asemenea, mai mult de jumătate din rezervele Băncii Centrale a Rusiei vor fi blocate de noile sancţiuni. Aceasta nu va putea să folosească rezervele de valută și aur în valoare de 640 de miliarde de dolari pentru a susține rubla.

Măsurile, considerate fără precedent de mulți experți, urmează să dea o lovitură puternică economiei ruse. De altfel, rușii au făcut în ultimele zile cozi interminabile în fața bancomatelor, de teamă că țara va rămâne fără numerar.

„Economia și viața în Rusia nu vor mai fi niciodată la fel”, a declarat Alexander Titov, expert în Rusia la Queen’s University Belfast. Potențiala încetinire economică și izolarea tot mai mare a Rusiei de restul lumii ar putea duce la o nemulțumire tot mai mare față de Putin, iar liderul de la Kremlin ar putea recurge la acțiuni de reprimare pentru a-și proteja puterea, a spus el.