Vladimir Putin nu ar de gând să oprească prea curând invazia din Ucraina. Totodată, liderul de la Moscova este hotărât să schimbe tactica în cazul în care alte mari puteri ale globului vor încerca să vină în ajutorul armatei ucrainene.

Anunțul a fost făcut de Serviciul Federal de Cooperare Tehnic-Militar (FSVTS) al Rusiei. Potrivit sursei citate, în cazul în care anumite țări, sub presiunea SUA, vor decide să transfere în Ucraina arme și echipamente de producție rusă sau sovietic, Rusia va lua măsuri drastice.

„În conformitate cu obligațiile internaționale ale țărilor importatoare de produse militare ruse (sovietice), reexportul sau transferul acestora către o terță parte este posibil doar cu acordul prealabil scris al Federației Ruse”, a spus FSMTC.

Aceași sursă mai spune că dacă se va întâmpla acest lucru, va fi vorba despre nerespectarea unor prevederi și totodată, încălcarea gravă a ”obligațiunilor internaționale acceptate”.

Amenințări venite de la Moscova

„Nerespectarea acestei prevederi va reprezenta o încălcare gravă a obligațiilor internaționale acceptate, iar partea rusă va lua măsuri de represalii adecvate”, a spus FSMTC.

Pe de altă parte, sursa citată nu a precizat despre ce repercusiuni va fi vorba. Totuși, FSMTC adaugă că, potrivit surselor din media, ar fi posibilă o astfel de mișcare din partea anumitor țări.

„Potrivit rapoartelor difuzate în mass-media, reprezentanții mai multor state, sub presiunea persistentă din partea Statelor Unite, declară că iau în considerare opțiuni pentru transferul în Ucraina a armelor și echipamentelor militare fabricate în Rusia disponibile în aceste țări”, a spus FSMTC.

Menționăm faptul că precizările Rusiei vin la o zi distanță după ce, joi, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că țările alianței furnizează Ucrainei o gamă largă de arme, printre care și cele din timpurile sovietice, dar și cele mai moderne.

„Acestea sunt atât arme din timpurile sovietice, cât și cele moderne”, a spus el la o conferință de presă după întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO.

Ce ajutor oferă Occidentul?

Totodată, în ultimele săptămâni, mai multe țări Occidentale au sporit sprijinul militar pentru Ucraina. S-a trecut treptat de la trimiterea de echipamente grele, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, pe 6 aprilie, adăugând că cel mai probabil, ajutorul va crește în următoarea perioadă.

„Cred că (ajutorul militar) va crește, pentru că în ultima zi au apărut informații despre tancurile trimise de Cehia. Aceleași tancuri pe care le folosește armata ucraineană erau încă folosite de armata cehă.

„Tancurile sunt de fabricație sovietică, dar sunt modernizate”, a  mai adăugat Anusauskas, citat de agenția de presă Interfax.