Mustafa Dzemilev, o persoană considerată drept „nașul” mișcării pentru drepturile tătarilor din Crimeea, a vorbit despre operațiunile grupului de gherilă Atesh, format din tătari, ucraineni și ruși.

„Atesh este foarte adânc în subteran. Nu a existat nicio arestare în rândul membrilor Atesh, dar ei lucrează în interiorul teritoriului Crimeei aruncând în aer obiective”, a declarat Mustafa Dzemilev pentru The Guardian.

Atesh a fost creat pentru a efectua acte de sabotaj din rândurile armatei ruse

De asemenea, Dzemilev a declarat că tătarii din Crimeea, în număr de 300.000 de persoane, au fost în centrul rezistenței față de ocupația Rusiei din 2014, când Moscova a anexat Crimeea.

Mai mult, Dzemilev a declarat că, dacă tătarii din Crimeea ar simți că eliberarea este aproape, rândurile partizanilor ar crește semnificativ.

„În momentul de față, aproximativ 1.000 de tineri sunt gata să ia armele imediat ce va sosi armata ucraineană, dacă vor reuși să facă rost de arme”, a declarat Mustafa Dzemilev.

Atesh, care înseamnă „foc” în tătară crimeeană, a fost creat în septembrie anul trecut, în principal pentru a efectua acte de sabotaj din rândurile armatei ruse.

Gruparea susține că peste 4.000 de soldați ruși s-au înscris deja la un curs online despre cum să „supraviețuiască războiului” distrugându-și propriul echipament.

Sursa menționată subliniază că nu există nicio dovadă care să facă legătura între grup și cel mai recent atac de pe podul Kerch, care a avut loc luni dimineața.

Totuși, grupul a revendicat o serie de atacuri la scară mai mică, aruncând în aer puncte de control rusești, asasinând ofițeri ruși, incendiind cazărmi și furnizând informații sensibile serviciilor secrete ucrainene.

Mustafa Dzemilev a purtat o conversație cu Vladimir Putin

Totodată, sursa menționată amintește de faptul că Vladimir Putin a vorbit cu Dzemilev la telefon în ziua de 12 martie 2014, la două săptămâni după ce soldații ruși care nu purtau nicio insignă au ocupat puncte strategice din Crimeea și cu patru zile înainte de organizarea unui „referendum” în peninsulă pentru a-i aproba „independența”.

„Mi-a spus că îi vede pe tătarii din Crimeea ca fiind pacifiști și că speră că nu vor exista violențe. I-am spus: Stai puțin, este non-violență atunci când îți aperi drepturile civile în propria ta țară.

Dar atunci când bocancul unui inamic calcă pe pământul tău, este o cu totul altă problemă”, a mai spus veteranul pentru sursa menționată.