'Avem aproape o mie de bănci. Evident că, pentru economia noastră, numărul acestor instituţii financiare e prea mare', a spus el la o întâlnire cu un grup de studenţi din Moscova.

În ultimele luni, zeci de bănci ruseşti au fost închise după ce organismul statal de supraveghere financiară le-a retras licenţele în cadrul unei campanii de intensificare a controalelor efectuate la instituţiile ce acordă credite.

Putin a dat exemplul Germaniei, unde numărul băncilor este de circa 250. 'Unele instituţii financiare trebuie să-şi mărească valoare activelor şi a capitalului pentru a fi mai sigure şi pentru a putea obţine un portofoliu de credite de calitate', a adăugat liderul de la Kremlin.

În luna iunie, o fostă consilieră a lui Putin şi care a mai fost şi ministru al dezvoltării economice, Elvira Nabiullina, a fost desemnată să conducă Banca Centrală a Rusiei, ea stabilindu-şi ca prioritate reformarea obscurului sistem bancar rus. Însă unii analişti sunt de părere că eventuale încercări de consolidare în acest domeniu vor determina o orientare masivă a clienţilor către marile bănci de stat care domină sistemul financiar rus. AGERPRES