Potrivit unui oficial american familiarizat cu situația, se crede că Rusia ar fi recuperat resturi de la drona de supraveghere americană care s-a prăbușit în Marea Neagră.

Epava ar fi alcătuită din bucăți de fibră de sticlă sau fragmente mici ale dronei MQ-9 Reaper.

CNN a relatat că Rusia a ajuns la locul unde s-a prăbușit drona, la aproximativ 70-80 de mile sud-vest de Crimeea. Cu toate acestea, administrația Biden a minimalizat importanța epavei și probabilitatea de a obține informații sensibile din rămășițele dronei.

„Am făcut imposibil ca ei să poată extrage ceva cu valoare de informații din rămășițele acelei drone, orice rămășițe ar putea fi la suprafața apei”, a declarat miercuri John Kirby, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate, la CNN.

Software-ul a fost șters

Oficialii americani au declarat că, în urma coliziunii dintre drona americană și avioanele de luptă rusești de marți, operatorii dronei au luat măsuri pentru a șterge software-ul sensibil al dronei înainte ca aceasta să cadă în Marea Neagră.

„Tot ce a rămas… care plutește va fi probabil suprafețe de control al zborului, lucruri de acest gen. Probabil că nu va fi nimic de o valoare intrinsecă reală pentru ei în termeni de retehnologizare sau ceva de genul acesta”, a declarat Kirby.

Președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, a raportat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că drona a aterizat în apă care ar putea avea o adâncime de aproape un kilometru și jumătate.

„Este proprietatea SUA și vom lăsa așa în acest moment, dar probabil că s-a rupt. Probabil că nu sunt prea multe de recuperat, sincer”, a spus el.

O înregistrare video cu drone evidențiază riscurile unei confruntări directe între SUA și Rusia

Imaginile aeriene dramatice cu un avion rusesc care se apropie îndeaproape și ar putea lovi o dronă americană deasupra Mării Negre evidențiază potențiala escaladare a conflictului din Ucraina. Cu toate acestea, există o oarecare consolare în a ști că ambele puteri nucleare sunt angajate să prevină producerea celui mai rău scenariu. Este evident că recenta confruntare, care a dus la schimburi aprinse între SUA și Rusia, ar fi putut fi mult mai gravă dacă drona doborâtă ar fi fost o aeronavă cu echipaj uman.

Prin implicarea unei drone, situația a permis ambelor părți să își aleagă cu grijă cuvintele pentru a evita o escaladare, subliniind totodată importanța comunicării între militari între Rusia și SUA. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a raportat că a vorbit miercuri cu omologul său de la Moscova, iar generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit, a anunțat planuri pentru o comunicare similară. Incidentul din Ucraina arată cum suspendarea unui astfel de dialog în alte teatre, cum ar fi Pacificul, ar putea fi periculoasă, având în vedere apropierea frecventă a navelor și avioanelor americane și chineze.

În contextul în care tensiunile dintre Rusia și Occident au crescut deja din cauza incidentului cu drone, anunțul că Polonia va furniza Ucrainei patru avioane MiG, care au făcut parte din inventarul fostei Germanii de Est în timpul Pactului de la Varșovia din timpul Războiului Rece, este posibil să crească și mai mult tensiunile. Această mișcare reprezintă o evoluție semnificativă în sprijinul occidental pentru Kiev, îndeplinind o solicitare de lungă durată a guvernului său. Cu toate acestea, trimiterea unor avioane F-16 mai avansate la cererea Ucrainei ar fi fost o decizie mai incendiară, pe care SUA și aliații săi nu au aprobat-o până acum.