Declaraţia a fost făcută miercuri de un oficial al Ministerului rus de Externe, care a adăugat că nu ştie să existe un plan concret în sensul poziţionării de arme atomice în teritoriul pe care Moscova l-a anexat anul trecut de la Ucraina.

"Nu știu dacă există acum arme nucleare acolo. Nu știu despre nici un plan, dar, în principiu Rusia poate face acest lucru", a declarat Mihail Ulianovsk, șeful Departamentului privind controlul Armamentului, citat de agenția de știri Interfax şi preluat de Business Insider.

Pe de altă parte, NATO anunţă că Rusia îi înarmează, încă, pe rebelii proruşi din estul Ucrainei. Secretarul general al Alianţei Jens Stoltenberg a declarat mercuri că Rusia continuă să înarmeze şi să antreneze forţele rebele şi a cerut Moscovei să respecte încetarea focului, retrăgându-se din acest cconflict.

Tot potrivit Business Insider, întrebat fiind la o conferinţă de presă în privinţa comentariului unui diplomat american potrivit căruia tancuri ruseşti au intrat în Ucraina în ultimele zile, Stoltenberg a făcut următoarea precizare: „Vedem încă o prezenţă rusească şi un sprijin puternic pentru separatiştii din estul Ucrainei. Vedem livrări de echipament, forţe, antrenament. Şi astfel Rusia este prezentă în continuare în estul Ucrainei. Aşa încât cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele din estul Ucrainei şi să respecte acordul de la Minsk.”

Cancelarul german Angela Merkel nu va participa la ceremonia oficială de pe 9 Mai, de la Moscova, care marchează cea de-a 70-a aniversare a sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, din cauza tensiunilor în urma crizei ucrainene.

Un oficial guvernamental german afirmă că „În lumina evoluţiilor din Ucraina, este imposibil ca doamna Merkel să participe la parada militară tradiţională din Piaţa Roşie.

Cu toate acestea, cancelarul german va depune o coroană de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din capitala Rusiei o zi mai târziu, mai scrie Business Insider.

Un soldat ucrainean a fost ucis şi alţi patru au fost răniţi în ultimele 24 de ore în estul separatist prorus din Ucraina unde forţele ucrainene au anunţat că au fost ţinta unor atacuri cu mortieră în apropiere de ruinele aeroportului din Doneţk şi portul strategic Mariupol, informează AFP.

Potrivit unui comunicat al armatei ucrainene, poziţiile sale au fost în noaptea de marţi spre miercuri, ţinta unor tiruri cu mortieră de 120 de mm în localităţile Piski, Opitne, Avdiivka, nu departe de ruinele aeroportului din Doneţk, scena unor lupte grele timp de mai multe luni, înainte ca rebelii proruşi să preia controlul său.

Tiruri au fost de asemenea înregistrate în satele Cermalik şi Sirokine, nu departe de Mariupol, port strategic la Marea Azov şi ultimul oraş important din zona de conflict sub controlul Kievului, a informat armata ucraineană.

Cucerirea portului Mariupol ar fi o etapă cheie în vederea construirii unui pod terestru între Rusia şi peninsula ucraineană Crimeea, anexată în urmă cu un an de Moscova, însă foarte dependentă de Ucraina în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă şi energie.

Washington-ul a început deja consultări cu Bruxellesul pentru a exercita presiuni asupra Moscovei prin noi sancţiuni în criza din Ucraina, a anunţat Victoria Nuland marţi, într-o audiere în Senat.

"Angajamentele Rusiei în înţelegerile de la Minsk sunt limpezi ca lumina zilei, iar alegerea revine Rusiei", le-a spus Nuland senatorilor americani, adăugând că "aşa cum preşedintele american Barack Obama a spus, noi vom judeca Rusia prin faptele sale şi nu după vorbe. Statele Unite vor începe să ridice sancţiunile impuse Rusiei doar atunci când înţelegerile de la Minsk sunt implimentate deplin", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Departamentului de Stat.

Ucraina a cerut Uniunii Europene să trimită în Donbas – estul separatist al ţării – o misiune de securitate şi apărare care ar trebui să fie cea mai mare din istoria UE, relatează miercuri agenţia de presă Unian.

O declaraţie în acest sens a fost făcută de ambasadorul Ucrainei la UE, Konstantin Eliseev, într-un interviu pentru site-ul Euractiv, citat de Ukrainskaia Pravda.

„Noi am solicitat înăsprirea sancţiunilor UE împotriva agresorului pentru că Rusia continuă să încalce prevederile acordului de la Minsk. Din păcate, nu există unitate în cadrul UE în ceea ce priveşte impunerea unor astfel de sancţiuni. De asemenea, am cerut în mod oficial Uniunii Europene să desfăşoare o misiune de securitate pe teritoriul Ucrainei, în Donbas, pentru a ajuta la punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk”, a afirmat Eliseev.

În opinia sa, o misiune a UE are mai multe avantaje faţă de o misiune OSCE, ale cărei acţiuni sunt limitate.