Ministerul rus al Apărării a acuzat astăzi Statele Unite că au creat o forță militară multinațională în Marea Neagră, lângă țărmurile rusești, pe care Moscova o consideră un „factor de destabilizare” în regiunea limitrofă Ucrainei, arată EFE. 

„Sunt acțiuni neprevăzute ale forțelor americane, care creează un grup multinațional de forțe armate în vecinătatea granițelor ruse”, a declarat generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, într-un comunicat oficial.

Un alt obiectiv al creșterii prezenței militare a țărilor NATO în Marea Neagră ar fi „controlul militar al teritoriului Ucrainei”.

Konașenkov a denunțat prezența în porturile georgiene a vasului „USS Mount Whitney”, nava amiral a Flotei a șasea americane, a distrugătorului „USS Porter”, care a intrat în Marea Neagră la sfârșitul lunii octombrie, și a petrolierului de reaprovizionare „John Lenthall”.

El a avertizat că la manevrele aliate vor participa contingente din Turcia, Ucraina, Bulgaria, Georgia și România și că este „evident” că urmăresc să studieze un posibil „teatru de operațiuni, în cazul în care Kievul pregătește o soluție militară în sud-estul” ţării, făcând aluzie la Donbas.

În plus, a informat despre zborurile efectuate de două bombardiere strategice B-1B ale Forțelor Aeriene ale SUA, care s-au înălțat pe cerul zonei la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Rusia.

Rusia, despre provocările NATO

Recent, ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a considerat posibilă „orice provocare” a NATO, pe care a legat-o de încercările de a pune la încercare sistemele de apărare ale Rusiei în Marea Neagră, şi a anunţat că și flota rusă va efectua exerciţii în zonă.

Săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a dispus întărirea apărării aerospațiale în fața avansului NATO către granițele țării și a creșterii prezenței flotei aliate în Marea Baltică și Marea Neagră.

„Acum, după cum știți, o navă americană a intrat în Marea Neagră. O putem privi rapid cu binoclul sau prin vizorul sistemelor de apărare corespunzătoare”, a spus el.

Pe 4 noiembrie, cu ocazia sărbătorii naționale, Putin a vizitat peninsula ucraineană anexată Crimeea, despre care a proclamat că „va fi mereu” rusă.

Statele Unite au cerut luni Rusiei să fie „clară” cu privire la ultimele sale mișcări la granița cu Ucraina, unde, potrivit Kievului, sunt concentrați aproape 90.000 de soldați ruși.

În aprilie, Rusia a concentrat un număr mare de trupe în zonă, dar după criticile Ucrainei și ale NATO cu privire la o posibilă intervenție militară, Moscova a retras cea mai mare parte a acestor unități.